Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Protesty proti sprísneniu interrupcií v Poľsku sa konali v mnohých mestách sveta

Protest v Berlíne Zobraziť galériu (2)
Protest v Berlíne (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

VARŠAVA - Tisíce ľudí vo viacerých krajinách Európy i mimo nej podporili tento týždeň demonštrácie v Poľsku, ktoré sú reakciou na rozhodnutie ústavného súdu, že interrupcie sú protiústavné aj v prípade vývojovej chyby plodu. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters.

Ako prejav solidarity s poľskými ženami sa protesty konali pred ambasádami Poľska v Bruseli, Londýne, Glasgowe, Osle či Chicagu. Od oznámenia verdiktu 22. októbra vyšli do ulíc v Poľsku vyjadriť nespokojnosť so sprísnením legislatívy týkajúcej sa interrupcií už desaťtisíce ľudí. V stredu sa pred poľskou ambasádou v Ríme zišli desiatky ľudí, stovky ich prišlo protesty podporiť v Osle a viac ako tisíc osôb demonštrovalo v Štokholme.

Protest v Berlíne
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

Protestujúci vo švédskej metropole kričali "Revolúcia je žena" a na budovu ambasády bielymi a červenými svetlami premietli heslo "Poľské ženy štrajkujú". Ešte v pondelok protestovali stovky ľudí v Londýne, kde podľa videí zverejnených na Facebooku vodiči áut a autobusov vyjadrili svoju podporu zhromaždeným trúbením. Protestujúci vo Viedni v utorok niesli transparenty s heslami ako "Poľsko neumrie, pokiaľ budeme spoločne pokračovať v boji".

Na piatok je v poľskej metropole Varšava naplánovaný ďalší hromadný protest - podľa polície by malo ísť o doteraz najväčšiu demonštráciu od kritizovaného verdiktu súdu z minulého štvrtka. Verdikt súdu demonštranti pripisujú politike vlády premiéra Mateusza Morawieckeho a kokatolíckej cirkvi, ktorá je úzko prepojená s vládnucou stranou Právo a spravodlivosť (PiS). Po tom, čo verdikt nadobudne účinnosť, sa budú môcť potraty vykonávať len v prípade, že tehotenstvo ohrozuje život či zdravie matky alebo je dôsledkom protiprávneho konania, ako napríklad znásilnenia či incestu.

Viac o téme: ProtestInterrupcieSprísneniePoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu