Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tisíce ľudí opäť vyšli do ulíc Varšavy: Protestovali proti sprísneniu zákona o interrupciách

Protesty pokračujú
Protesty pokračujú (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

VARŠAVA - Tisíce ľudí v stredu večer opäť protestovali v centre Varšavy proti sprísneniu legislatívy týkajúcej sa interrupcií. Situáciu v uliciach monitorovalo množstvo policajtov, informovala agentúra DPA.

Demonštráciu zorganizovalo hnutie nazývajúce sa Celopoľský štrajk žien. Pôvodne mala mať formu blokády budovy parlamentu, ktorú však už v priebehu dňa obkolesila polícia. Demonštranti tak namiesto toho zvolil protestný pochod centrom metropoly.

Protesty proti ďalšiemu sprísneniu už aj tak prísnej interrupčnej legislatívy prebiehajú v Poľsku od 22. októbra. Vtedy tamojší ústavný súd rozhodol, že umelé prerušenie tehotenstva pre vývojové chyby plodu je protiústavné.

Verdikt v podstate znamená takmer úplný zákaz interrupcií v prevažne katolíckom Poľsku. Sprísnenie legislatívy však dosiaľ stále ešte nebolo oficiálne zverejnené v zbierke zákonov, čo je podmienkou na to, aby nadobudlo účinnosť, pripomína DPA.

Miestni politickí komentátori tvrdia, že k verdiktu nemohlo dôjsť bez odobrenia vicepremiéra a šéfa vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslawa Kaczyňského, ktorý je považovaný za najvplyvnejšieho poľského politika. Práve na Kaczyňského, jeho konzervatívnu PiS i katolícku cirkev, ktorá sa vždy jasne zasadzovala proti interrupciám, sa zameriava hnev demonštrantov. Reakcia verejnosti vo forme masových protestov však zjavne prekvapila vládny tábor, ktorý sa teraz pokúša hľadať spôsoby, ako rozhodnutie súdu zmierniť, píše DPA.

Prezident Andrzej Duda parlamentu predložil legislatívny návrh, ktorý by v prípade schválenia dôsledky verdiktu ústavného súdu zmiernil. Nový návrh zákona by umožnil umelo prerušiť tehotenstvo v najvážnejších prípadoch poškodenia plodu, pri ktorých sa očakáva, že dieťa zomrie okamžite alebo krátko po narodení. Netýkal by sa však zrejme prípadov, keď plodu diagnostikujú napríklad Downov syndróm.

Parlament sa predmetným návrhom už začal zaoberať, rokovanie o ňom však nie je na programe aktuálneho zasadnutia. Mnohí z demonštrantov Dudov návrh aj tak odmietajú a žiadajú v súvislosti s interrupciami prijatie liberálnejšej legislatívy.

Viac o téme: ProtestyInterrupcieSprísneniePoľskoVaršava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu