Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Psí vyhľadávači KORONAVÍRUSU majú talent: Sú presnejší ako PCR testy

Stopovací psi sú presnejší ako PCR testy.
Stopovací psi sú presnejší ako PCR testy. (Zdroj: Profimedia)

HELSINKI - Stopovací psi, ktorí čuchajú vo Fínsku už niekoľko týždňov, či sú cestujúci infikovaní novým koronavírusom, sú - ako ukazujú prvé štúdie - ešte spoľahlivejšie ako testy PCR: Traja štvornohí priatelia „K'ssi“, „ET“ a „Miina“ preskúmali spolu 2 200 vzoriek od cestujúcich a našli patogén u 0,6 percenta cestujúcich. Asi mesiac po začiatku prác na helsinskom letisku panuje presvedčenie, že zvieratá sú účinnejšie ako testy po výteroch z nosa.

„Na letisku sme vykonali 16 000 až 17 000 testov PCR a menej ako jedno percento je pozitívnych,“ uviedol Timo Aronkyto, zástupca starostu mesta Vantaa neďaleko Helsínk. Teraz sa kontroluje, či sa výsledky testov psov líšia od výsledkov bežných testov. Na konci roka sa očakáva, že budeme schopní oznámiť, koľko pozitívnych výsledkov „testov na čuchanie“ bude potvrdených testami PCR.

Cestujúci reagujú mimoriadne pozitívne

Na základe predchádzajúcich experimentov sa predpokladá, že stopovacie psi poskytujú takmer bezchybné výsledky - a to skôr, ako sú k dispozícii výsledky testov PCR. Spätná väzba od cestujúcich, ktorí sa dobrovoľne a bezplatne podrobili „čuchaciemu testu“, bola v každom prípade „mimoriadne pozitívna“, hrdo informovala projektový manažér Soile Turunen.

Denne bolo testovaných okolo 100 cestujúcich. Ak chcete získať vzorku, stačí pretrieť handričku cez pokožku subjektu. Toto sa potom dá stopovaciemu psovi v samostatnej miestnosti na čuchanie. Štvrtý pes menom „Valo“ je v súčasnosti vo výcviku - čoskoro podporí jeho štvornohých kolegov v ich službách.

Viac o téme: PesCovid-19Koronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu