Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Poľský premiér vyzval na zastavenie protestov: Infikovaných KORONAVÍRUSOM prudko pribúda

Protest v Poľsku
Protest v Poľsku (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

VARŠAVA - Poľský premiér Mateusz Morawiecki vo štvrtok vyzval na zastavenie týždeň trvajúcich protestov proti rozhodnutiu ústavného súdu, ktorý sprísnil už aj tak prísne zákony o interrupciách. Premiér vo výzve uviedol, že v Poľsku je teraz obrovský nárast prípadov nákazy koronavírusom. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Morawiecki apeloval, že spor by mal byť vyriešený prostredníctvom dialógu, a nie opakovanými masovými pouličnými zhromaždeniami, ktoré sú na základe pandemických obmedzení zakázané. Poľsko s 38 miliónmi obyvateľov vo štvrtok zaznamenalo nový rekord v denných prípadoch infekcie, ktoré prekročili číslo 20.100. "Žiadam, aby boli tieto protesty z dôvodu epidémie zrušené," povedal Morawiecki a zdôraznil, že zdravotníctvo sa blíži k svojim limitom.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Aktivisti za práva žien však potvrdili plány, že v hlavnom meste Varšava sa v piatok večer bude konať pochod a na budúci týždeň sa uskutočnia ďalšie akcie a mestské blokády. Veľké davy nahnevaných ľudí posledný týždeň denne protestujú po celej prevažne katolíckej krajine po tom, čo poľský ústavný súd rozhodol, že interrupcie v prípade vývojovej chyby plodu sú protiústavné. Polícia odhadla, že napríklad len v stredu sa na demonštráciách zúčastnilo približne 430.000 ľudí.

Viac o téme: ProtestyPoľskoKoronavírusInfikovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu