Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Smutná správa z Nemecka: Zomrel podpredseda parlamentu (†66)

Zomrel podpredseda Bundestagu Thomas Oppermann
Zomrel podpredseda Bundestagu Thomas Oppermann (Zdroj: SITA/AP/Jean Francois Badias)

BERLÍN - Vo veku 66 rokov zomrel v nedeľu podpredseda nemeckého parlamentu (Bundestagu) Thomas Oppermann. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA.

Politik Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) skolaboval počas príprav na natáčanie relácie televízie ZDF. Previezli ho do nemocnice v meste Göttingen, kde zomrel. Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier Oppermanna v kondolenčnom liste adresovanom politikovej partnerke nazval "bojovníkom za demokraciu, právny štát, pokrok a spravodlivosť so silným charakterom".

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v súvislosti s náhlym úmrtím Thomasa Oppermanna uviedla, že je "otrasená a smutná" a jeho rodine vyjadrila úprimnú sústrasť. Zosnulého politika si mnohé roky cenila ako "spoľahlivého a férového sociálnodemokratického partnera vo veľkej koalícii", dodala.

Dlhoročný predseda frakcie SPD v Spolkovom sneme (2013-2017) koncom augusta oznámil, že v ďalších parlamentných voľbách už nebude opäť kandidovať. "Po 30 rokoch vo funkcii poslanca krajinského snemu v Dolnom Sasku a nemeckého Spolkového snemu je pre mňa správny čas, robiť aj niečo iné a pustiť sa do nových projektov," uviedol.

Príčina úmrtia zatiaľ nie je známa.

Viac o téme: NemeckoBundestagThomas Oppermann
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu