Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Ďalší pokus ukončiť boje: Arménsko a Azerbajdžan sa dohodli na novom prímerí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Aziz Karimov)

WASHINGTON - Arménsko a Azerbajdžan sa opäť dohodli na rešpektovaní "humanitárneho prímeria" v náhornokarabašskom konflikte, ktoré začne platiť od pondelka. Oznámilo to v nedeľu americké ministerstvo zahraničných vecí, z ktorého vyhlásenia cituje tlačová agentúra AFP.

Námestník rezortu diplomacie USA Stephen Biegun sa v sobotu stretol s ministrami zahraničných vecí oboch znepriatelených štátov a spolupredsedami tzv. minskej skupiny. USA, ako aj Francúzsko a Rusko, sú členom tejto skupiny, ktorú vytvorila Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), aby slúžila ako mediátor vo vojne v Náhornom Karabachu.

V predmetnom vyhlásení sa uvádza, že prímerie vstúpi do platnosti v pondelok o 08.00 h miestneho času (05.00 h SEČ). Predošlé prímerie prinieslo v sobotu krátke utlmenie bojov, následne sa však obe strany začali vzájomne obviňovať z jeho porušovania. Konflikt v Náhornom Karabachu, medzinárodne uznanom ako súčasť Azerbajdžanu, ale ovládanom arménskymi separatistami, sa opätovne rozhorel 27. septembra.

Intenzívne rokovanie

Susediace štáty sa na prímerí dohodli už viackrát, dosiaľ však nevydržalo ani raz. Najnovšia dohoda prišla po "intenzívnom rokovaní" medzi arménskym ministrom zahraničných vecí Zohrabom Mnacakanjanom a jeho azerbajdžanským náprotivkom Džejhunom Bajramovom, uviedol na sociálnej sieti Twitter šéf americkej diplomacie Mike Pompeo.

Mike Pompeo na rokovaní
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Hannah McKay/Pool via AP)

Pompeo sa v piatok samostatne stretol s každým zo zmienenej dvojice ministrov, pričom ich vyzval, aby "ukončili násilie a chránili civilné obyvateľstvo". Americký rezort zahraničných vecí zároveň vyhlásil, že spolupredsedovia minskej skupiny "súhlasili s ďalším stretnutím, ktoré sa uskutoční 29. októbra v Ženeve", kde sa budú usilovať o "všetky nevyhnutné kroky smerom k mierovému riešeniu náhornokarabašského konfliktu".

Arménsko a Azerbajdžan sa navzájom obvinili z porušovania tretieho prímeria

Azerbajdžan a Arménsko sa opäť navzájom obvinili z porušenia nového prímeria v Náhornom Karabachu, ktoré bolo uzavreté vďaka sprostredkovateľskému úsiliu Spojených štátov. Informovala o tom agentúra Interfax.

Prakticky ihneď po nadobudnutí jeho platnosti sa obe strany znovu navzájom obviňovali z porušenia prímeria. Kým azerbajdžanské ministerstvo obrany uviedlo, že arménska armáda ostreľovala mesto Terter a blízke dediny v Karabachu, arménsky rezort obrany informoval, že azerbajdžanské ozbrojené sily spustili delostreleckú paľbu na pozície karabašskej armády.

Viac o téme: PrímerieAzerbajdžanArménskoNáhorný KarabachMike Pompeo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu