Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Škandál v Česku: Minister zdravotníctva prichytený v noci v reštaurácii a bez rúška, Babiš ho chce odvolať

Roman Prymula nedodržal opatrenia proti koronavírusu.
Roman Prymula nedodržal opatrenia proti koronavírusu. (Zdroj: Profimedia)

PRAHA - Český premiér Andrej Babiš vyzval ministra zdravotníctva Romana Prymulu na rezignáciu. Ak tak neurobí, odvolá ho. Dôvodom je to, že spolu s šéfom poslancov ANO Jaroslavom Faltýnkom napriek zákazu navštívil v stredu večer reštauráciu. Okrem toho nemal nasadené rúško. Prvý podpredseda hnutia ANO Jaroslav Faltýnek pre porušenie opatrení rezignoval zo svojej funkcie. Roman Prymula na tlačovej konferencii oznámil, že on žiadnu chybu neurobil a odstúpiť nehodlá.

Minister zdravotníctva Roman Prymula (za ANO) vo vláde zrejme čoskoro končí. K odchodu z vlády ho dnes verejne vyzval premiér Andrej Babiš (ANO), ministri za ČSSD i opoziční politici kvôli fotografiám, ktoré ho zachytili bez rúška pri nočnom odchode z reštaurácie ktoré sú kvôli opatreniam proti koronavírusu uzavreté. Prymula sa tam v salóniku zišiel mimo iného so šéfom poslancov ANO Jaroslavom Faltýnkom, ktorý by mal podľa Babiša odstúpil z funkcie prvého podpredsedu hnutia ANO. Ak Prymula neodstúpi sám, navrhne Babiš jeho odvolanie.

Prymula v prvej reakcii na zverejnené fotografie povedal, že ak si to verejnosť želá, odíde.Minister zdravotníctva Roman Prymula (za ANO) nemieni sám rezignovať na svoj post. Prymula na tlačovej konferencii povedal, že nič neporušil. Stretnutie, na ktorom sa zúčastnili šéf poslancov ANO Jaroslav Faltýnek a riaditeľ Fakultnej nemocnice Ostrava Jiří Havrlant, sa podľa neho uskutočnila v súkromných priestoroch vyšehradskej kapituly. To však kapitula útami svojho dekana poprela. "V týchto dňoch so zástupcami kapituly nikto nerokoval o poskytnutí akýchkoľvek priestorov pre rokovania predstaviteľov štátu či politikov," uviedol dnes dekan kapituly.

Babiš predložil návrh na Prymulovo odvolanie, Zeman ho údajne akceptuje

Český premiér Andrej Babiš predložil v piatok prezidentovi Milošovi Zemanovi návrh na odvolanie ministra zdravotníctva Romana Prymulu. Navrhol mu aj Prymulovho nástupcu, ktorého Zeman prijme v utorok. Informovala o tom o tom spravodajská televízia ČT24. Babiš dúfa, že vo štvrtok bude môcť nového ministra zdravotníctva uviesť do funkcie. Meno svojho nominanta neprezradil.

Premiér si zároveň myslí, že Zeman jeho návrh na odvolanie Prymulu prijme. Prymulovi navrhol možnosť pôsobiť v expertnej skupine epidemiológov. "Podľa ústavy mám právo navrhnúť odvolanie (ministra) a pán prezident to akceptoval," hoci má na niektoré otázky iný názor, vyhlásil Babiš po piatkovej schôdzke s prezidentom v Lánoch, na ktorej preberali výmenu ministra zdravotníctva, informoval server Novinky.cz.

Faltýnek rezignoval z funkcie podpredsedu ANO

Prvý podpredseda hnutia ANO Jaroslav Faltýnek rezignoval zo svojej funkcie. Urobil tak po tom, ako české médiá v piatok ráno informovali, že spolu s ministrom zdravotníctva Romanom Prymulom navštívili aj napriek vládnym opatreniam jednu z pražských reštaurácií. Informovala o tom spravodajská televízia ČT24.

Faltýnek svoju rezignáciu odovzdal premiérovi a predsedovi hnutia ANO Andrejovi Babišovi. Faltýnek novinárom povedal, že odstúpenie považuje za prejav uznania svojej chyby. O jeho zotrvaní na čele hnutia majú rozhodnúť členovia senátnej frakcie ANO.

Babiš hovorí o katastrofe

Babiš dopoludnia na mimoriadnom brífingu označil vzniknutú situáciu za "absolútnu katastrofu," absolútny šok "a chybu, ktorú nemožno ospravedlniť. Požiadal Prymulu o rezignáciu a dodal, že ak tak neurobí, odvolá ho. Členov kabinetu na návrh premiéra podľa ústavy odvoláva a menuje hlava štátu. Prezident Miloš Zeman ale podľa Babiša vyjadril pochybnosti nad odchodom Prymulu, ktorému chce na budúci týždeň udeliť najvyššie štátne vyznamenanie za zvládnutie prvej vlny epidémie covidu-19. Či mu Rád bieleho leva udelí, Hrad dnes nekomentoval.

Premiér chce však na popoludňajšom stretnutí so Zemanom v Lánoch predstaviť meno budúceho ministra, má dvoch kandidátov. Chce, aby sa nový minister zúčastnil už pondelkového rokovania vlády. Odmietol, že by mohol navrhnúť Prymulovho predchodcu Adama Vojtěcha (za ANO). Najčastejšie sa vo verejnom priestore špekuluje o tom, že by Prymulu mohol nahradiť terajší námestník ministra pre zdravotnú starostlivosť Aleksi Šedo alebo exminister a šéf motolskej nemocnice Miloslav Ludvík.

Rôzne dôvody schôdzky

Denník Blesk dnes napísal, že Prymula aj Faltýnek boli v stredu neskoro večer napriek zákazu v reštaurácii na pražskom Vyšehrade. Faltýnek sa ráno za záležitosť v Snemovni ospravedlnil a uviedol, že s majiteľom zariadenia sa pozná. Kým Faltýnek pred zákonodarcami povedal, že s Prymula preberal vládny návrh na pôsobenie zahraničných vojenských zdravotníkov v Česku, minister týždenníku Respekt povedal, že témou rokovania boli mimoriadne opatrenia a tiež to, čo by mal Prymula vylepšiť z hľadiska komunikácie.

Prymula v rozhovore pre Rešpekt ráno, ešte pred Babišovým vystúpením, povedal, že ak si to verejnosť želá, nemá problém z vlády odísť. Vyjadril presvedčenie, že zase toľko toho nevykonal. Pripustil, že urobil chybu, že nemal rúško, keď po odchode z reštaurácie nasadal do auta. Do reštaurácie podľa svojich slov nešiel na účely stravovania, ale kvôli urgentnému rokovaniu. Dodal, že nevedel, kde sa má pojednávanie konať, a ospravedlnil sa za to.

Výzvy na odstúpenie

Ihneď po zverejnení fotografií vyzvali Prymulu k odstúpeniu opoziční politici, neskôr sa pridali aj šéf ČSSD a vicepremiér Ján Hamáček, podľa ktorého Prymula stratil dôveryhodnosť viesť ministerstvo zdravotníctva v čase koronavírusovej krízy. Kritizovali ho aj ďalší ministri za sociálnu demokraciu. Za Prymulovo správanie sa ospravedlnil minister školstva Roman Plaga z ANO, podľa ktorého to nebol dobrý príklad pre deti. Zhodli sa v tom, že večerné stretnutie v uzavretej reštaurácii bolo pohŕdaním voči zdravotníkom v súčasnej ťažkej situácii, ale aj voči občanom, ktorých život je citeľne obmedzený kvôli vládnym opatreniam proti covidu. Predstavitelia opozičných strán správanie ministra a šéfa poslancov najsilnejšej vládnej strany považujú za dôkaz pokrytectva a papalášstva.

Reštaurácia v Česku musia byť už od minulého týždňa zatvorené kvôli súčasnej epidemickej situácii. Ľudia by tiež mali nosiť rúška aj vonku na území obcí, ak je človek bližšie než dva metre k inému. Povinné sú rúška aj v aute, pokiaľ v ňom človek nejde sám alebo s členmi domácnosti. Prymula opakovane na občanov apeloval, aby nariadenie dodržiavali, inak sa epidémiu koronavírusu nepodarí zvládnuť.

Pražský magistrát povedie správne konanie kvôli porušeniu vládnych opatrení v reštaurácii Rio's, kde sa stretol Prymula s Faltýnkom a ďalšími ľuďmi. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) informoval, že magistrát povedie konanie s právnickými i fyzickými osobami. Prešetriť vládne opatrenia v reštaurácii je podľa polície zodpovedný magistrát a hygienická stanica.

Viac o téme: ReštauráciaOpatreniaMinister zdravotníctvaRúškaJaroslav FaltýnekRoman Prymula
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu