Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

KORONAVÍRUS Štúdia, ktorá konšpirátorov uzemní: Na Covid-19 sa umiera až 5-krát viac ako na chrípku!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Sme uprostred jednej z najväčších pandémii za posledné desaťročia - Covid-19, no čo je ešte nepríjemnejšie, v plnom prúde je aj chrípková sezóna. Tieto 2 ochorenia sa príznakmi prekrývajú a preto aj mnohí konšpirátori ochorenie často zľahčujú. Najnovšia štúdia im však dáva jasne najavo, že sa mýlia. Ochorenie, ktoré spôsobuje najnovší koronavírus je totiž 5-krát smrteľnejšie ako chrípka!

Štúdia pochádza z Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) a porovnáva riziko úmrtia na Covid-19 a sezónnu chrípku. Podľa nej je toto riziko totiž 5-krát vyššie práce pri aktuálnom koronavíruse. "V porovnaní s chrípkou je COVID-19 spojený so zvýšeným rizikom väčšiny respiračných a nerespiračných komplikácií. Určité rasové a etnické menšiny sú COVIDom-19 neprimerane ovplyvnené," argumentuje štúdia.

KORONAVÍRUS Štúdia, ktorá konšpirátorov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Päťkrát vyššie riziko smrti a ďalšie rozdiely počas priebehu ochorenia

Závery v štúdii dokazujú, že riziko smrti je u pacientov s COVIDom až 5-krát vyššie. Štúdia dokonca sumarizuje aj rozdiely v priebehu ochorenia na COVID-19 medzi rôznymi rasami ľudí. "Hospitalizovaní pacienti s ochorením COVID-19 v zaužívanej zdravotnej starostlivosti mali viac ako päťkrát vyššie riziko úmrtia v nemocnici a zvýšené riziko 17 respiračných a nerespiračných komplikácií ako hospitalizovaní pacienti s chrípkou. Riziko sepsy a respiračných, neurologických a renálnych komplikácií COVID-19 bolo vyššie u nehispánskych čiernych alebo afroamerických a hispánskych pacientov ako u nehispánskych bielych pacientov," píše sa v sumáre štúdie.

Ďalšie riziká

V porovnaní s pacientmi s chrípkou mali ďalej podľa štúdie pacienti s COVID-19 dvojnásobné riziko zápalu pľúc; 1,7-násobok rizika respiračného zlyhania; 19-násobné riziko pre Syndróm akútnej dychovej tiesne (ARDS); 3,5-násobné riziko pre pneumotorax; a štatisticky významne zvýšené riziko kardiogénneho šoku, myokarditídy, hlbokej žilovej trombózy, pľúcnej embólie, diseminovanej intravaskulárnej koagulácie, cerebrálnej ischémie alebo infarktu, intrakraniálneho krvácania, akútneho zlyhania obličiek, začatia dialýzy, akútnej hepatitídy alebo zlyhania pečene, sepsy, bakterémie a dekubitov.

Štúdia bola vykonaná na základe skúmania zdravotných záznamov takmer štyritisíc pacientov (3948) hospitalizovaných s ochorením COVID-19 a viac ako päťtisíc ľudí (5453) s chrípkou. Priemerný vek ľudí z prvej skupiny bol 70 rokov, pacienti z druhej skupine mali priemerne 69 rokov.

Viac o téme: ŠtúdiaChrípkaKoronavírusSmrteľnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu