Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Ukrajinci protestujú proti vízovému režimu so schengenom

(Zdroj: TASR)

ĽVOV - Približne 700 ukrajinských demonštrantov sa v utorok zúčastnilo na protestnom zhromaždení pred poľským veľvyslanectvom v západoukrajinskom Ľvove.

S transparentmi ako Nie novému Berlínskemu múru alebo Je čas rešpektovať Ukrajincov protestovali proti novému vízovému režimu s Poľskom, ktorý Varšava musela zaviesť v súvislosti s nedávnym pripojením krajiny k schengenskému priestoru voľného pohybu.

Pred 21. decembrom, kedy Poľsko a ďalších deväť členských krajín EÚ pristúpilo k schengenskej zóne, získavali Ukrajinci víza do Poľska veľmi jednoducho a bez poplatkov. To sa však teraz zmenilo. Najviac sa nové opatrenia dotýkajú obyvateľov západnej Ukrajiny, ktorí v Poľsku legálne pracovali alebo zamýšľali pracovať.

Protest pred ukrajinským veľvyslanectvom organizovala prozápadná politická strana Pora, ktorá vznikla z mládežníckej organizácie, veľmi aktívnej najmä počas Oranžovej revolúcie.

Ukrajinská vláda sa stále snaží vyjednať s Poľskom dohodu, na základe ktorej by mohli do Poľska bez víz vstupovať aspoň obyvatelia prihraničných oblastí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu