Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Francúzsko sa ponorila do tmy na počesť zavraždeného učiteľa Patyho

Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron stojí pred rakvou s pozostatkami zosnulého učiteľa dejepisu Samuela Patyho. Zobraziť galériu (3)
Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron stojí pred rakvou s pozostatkami zosnulého učiteľa dejepisu Samuela Patyho. (Zdroj: TASR/AP Photo/Francois Mori, Pool)

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu na celoštátnej smútočnej rozlúčke so zavraždeným učiteľom Samuelom Patym prisľúbil, že Francúzsko sa nevzdá karikatúr.

Tento stredoškolský učiteľ dejepisu a geografie bol zavraždený minulý piatok v meste Conflans-Sainte-Honorine len niekoľko dní po tom, ako svojim študentom na seminári o slobode vyjadrovania ukázal karikatúry proroka Mohameda, ktoré nedávno znovu zverejnil satirický časopis Charlie Hebdo. Ide o karikatúry, pre ktoré sa redakcia Charlie Hebdo v roku 2015 stala terčom teroristického útoku spáchaného dvoma islamistami. O život prišlo vtedy 12 členov redakcie.

Spravodajský portál LCI informoval, že Eiffelova veža v Paríži sa v stredu večer ponorila do tmy. Parížska radnica takto vzdala hold zavraždenému učiteľovi Patymu. "Nevzdáme sa karikatúr," vyhlásil Macron v prejave počas smútočného aktu, ktorý sa konal na nádvorí univerzity La Sorbonne v Paríži, na ktorom sa zúčastnili príbuzní zavraždeného učiteľa i jeho kolegovia. Macron tiež povedal, že Paty bol zabitý "zbabelcami" za to, že stelesňoval sekulárny štát a demokratické hodnoty Francúzskej republiky. "Bol zavraždený, pretože sa rozhodol naučiť svojich študentov, ako sa stať občanmi," vyhlásil francúzsky prezident.

Na snímke francúzsky prezident
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Francois Mori, Pool)

Vo svojom prejave Macron prisľúbil, že Francúzsko bude pokračovať vo vzdelávaní mladých ľudí, aby porozumeli svetu i humoru, aby boli schopní tolerancie i kritického myslenia, ale aj rešpektovania druhých. O Patym Macron v prejave povedal, že "nadovšetko" mal rád knihy a poznanie. Dodal, že čítal aj Korán, zaujímal sa o islamskú a moslimskú kultúru a rešpektoval svojich študentov moslimského vierovyznania.

Ľudia kráčajú okolo radnice,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Daniel Cole)

Dodal, že "každý z nás má v srdci učiteľa, ktorý zmenil smer nášho bytia. Ten učiteľ, ktorý nás naučil čítať, počítať, veriť si. Ten učiteľ, ktorý nám ukázal cestu. Samuel Paty bol jeden z nich". Na nádvorie Sorbony prišli aj viacerí Patyho súčasní alebo bývalí študenti. Jedna z nich, Joy Gallandová, pre portál LCI uviedla, že Paty bol ako učiteľ "fajn, lebo sme veľa diskutovali. Všetci sme sa mohli vyjadriť a on nám stále opakoval, že sme slobodní v tom, či veríme alebo neveríme, a že máme právo vysloviť svoj názor, ale nesmieme ho vnucovať iným". Brutálna vražda učiteľa Samuela Patyho vyvolala v krajine šok. Francúzsko v posledných rokoch zažilo sériu islamistických útokov, v ktorých bolo zabitých viac ako 250 ľudí.

Viac o téme: VraždaUčiteľTmaFrancúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu