Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Turecko naďalej provokuje: Krajina opäť predĺžila prieskumnú misiu vo východnom Stredomorí

Medzi Tureckom a Gréckom sa zvyšuje napätie Zobraziť galériu (3)
Medzi Tureckom a Gréckom sa zvyšuje napätie (Zdroj: Profimedia)

ISTANBUL - Turecko opäť predĺžilo svoju kontroverznú prieskumnú misiu vo východnom Stredomorí, a to v blízkosti gréckeho ostrova Rhodos, informovala v nedeľu agentúra DPA.

Podľa nej turecké námorné sily v sobotu večer oznámili, že prieskumná loď Oruč Reis bude pokračovať v seizmickom prieskume ložísk zemného plynu do 4. novembra. Ako poznamenala agentúra AFP, Turecko predtým tvrdilo, že plavidlo zostane v oblasti do 27. októbra. Grécko a Európska únia považujú tieto aktivity Turecka za nezákonné. Turecko ale namieta, že operuje vo svojej výlučnej ekonomickej zóne.

Konflikt medzi Tureckom na jednej strane a Gréckom a Cyprom na strane druhej vypukol 10. augusta, keď Ankara v sprievode vojenských plavidiel vyslala prieskumnú loď Oruč Reis k ostrovu Kastelorizo prvýkrát; v tejto oblasti vtedy zostala asi mesiac. Obe krajiny následne na demonštráciu svojich nárokov vyslali do oblasti, kde plavidlo Oruč Reis vykonávalo seizmický výskum, vojenské lode a uskutočnili námorné cvičenia.

Turecký prezident Recep Tayyip
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Presidential Press Service via AP, Pool)

Erdogan v septembri na margo stiahnutia lode povedal, že dáva "šancu diplomacii". Turecká vláda však zároveň oznámila, že loď bola odvolaná iba z dôvodu údržby a do oblasti sa vráti. Turecko 12. októbra oznámilo, že opäť vyslalo plavidlo Oruč Reis do východnej časti Stredozemného mora.

Erdogan opäť poslal Macrona na vyšetrenie duševného stavu

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v nedeľu opäť vyzval svojho francúzskeho partnera Emmanuela Macrona, aby sa podrobil vyšetreniu svojho duševného stavu. Podľa agentúry AFP turecký prezident v televíznom prejave z mesta Malatya obvinil Macrona z "posadnutia Erdoganom vo dne v noci". Macron je podľa Erdogana "prípad, preto skutočne potrebuje vyšetrenie svojho duševného stavu".

Erdoganove vyjadrenia odsúdil v nedeľu aj vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell: "Vyjadrenia prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana týkajúce sa prezidenta Emmanuela Macrona sú neprijateľné. Vyzývam Turecko, aby zastavilo túto nebezpečnú špirálu konfrontácie." Erdogan poslal Macrona na vyšetrenie aj v sobotu. Macron reagoval na túto kritiku, ktorá bola mierená na jeho výroky o ochrane Francúzska pred radikálnym islamom, povolaním francúzskeho veľvyslanca v Turecku na konzultácie.

Emmanuel Macron
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Olivier Hoslet, Pool via AP)

Erdogan kritizoval postoj francúzskeho prezidenta k islamu a moslimom, čím narážal na Macronov plán na ochranu sekulárnych hodnôt francúzskeho štátu pred radikálnym islamom. Jeho súčasťou má byť aj prísnejší dohľad nad školskou dochádzkou detí z moslimských rodín a lepšiu kontrolu financovania mešít zo zahraničia.

"Čo má táto osoba menom Macron za problém s islamom a moslimami?" rétoricky sa pýtal v sobotu Erdogan na stretnutí svojej vládnej strany v meste Kayseri. Turecký prezident tiež povedal, že Macron podľa neho "nerozumie slobode vierovyznania".

Napätie medzi týmito dvoma svetovými lídrami sa v posledných mesiacoch stupňuje najmä pre rozdielne postoje v rámci viacerých otázok medzinárodných problémov. Macron a Erdogan sa napríklad rozchádzajú v názoroch na boje v Sýrii či Líbyi, ako aj na spor medzi Arménskom a Azerbajdžanom o územie Náhorného Karabachu, v ktorom Ankara otvorene podporuje azerbajdžanskú armádu.

Viac o téme: ProvokáciaTureckoIstanbulRhodosStredozemné morePrieskumná misia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu