Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Tri miliardy ľudí nemajú doma možnosť umyť si ruky, varuje UNICEF

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

NEW YORK - Približne tri miliardy ľudí - teda 40 percent svetovej populácie - nemajú doma vybavenie na umývanie rúk, ako je voda a mydlo. Vo štvrtok o tom informoval Detský fond OSN (UNICEF), na ktorý sa odvolala tlačová agentúra DPA.

Správa UNICEF-u bola zverejnená 15. októbra na Svetový deň umývania rúk, ktorý upozorňuje na dôležitosť hygieny rúk. UNICEF v správe uviedol, že milióny ľudí po celom svete sú pre toto chýbajúce vybavenie vo zvýšenej miere ohrozené novým koronavírusom a ďalšími nákazlivými chorobami. V najmenej rozvinutých krajinách nemajú takmer tri štvrtiny ľudí doma miesto, kde by si umyli ruky.

V subsaharskej Afrike nemá možnosť umyť si ruky 63 percent ľudí žijúcich v mestských oblastiach. Vo svete nemá vybavenie na umývanie rúk, ako vodu a mydlo, 43 percent škôl a táto situácia postihuje 818 miliónov detí. V najchudobnejších krajinách nemá takéto vybavenie 70 percent škôl.

"Pandémia zdôraznila rozhodujúcu rolu, ktorú zohráva hygiena rúk pri prevencii chorôb," povedala Kelly Ann Naylorová, riaditeľka UNICEF pre vodu, sanitáciu a hygienu. "Je neprijateľné, aby najzraniteľnejšie komunity nemohli použiť tie najjednoduchšie metódy na ochranu seba a svojich milovaných," dodala.

Viac o téme: VodaMydloUmývanie rúkNew YorkUNICEF
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu