Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Lukašenko tvrdí, že Západ od zasahovania v Bielorusku odradilo vojenské cvičenie

Alexander Lukašenko
Alexander Lukašenko (Zdroj: SITA/AP Photo/Sergei Grits, FILE)

MINSK - Alexandr Lukašenko tvrdí, že zahraničné "sily dostali rozum" a prestali zasahovať do vývoja v Bielorusku pod vplyvom vojenského cvičenia, ktoré sa konalo v auguste v západnej časti krajiny.

Informoval o tom vo štvrtok spravodajský portál TUT.by. Agentúra Interfax pripomenula, že komplexné taktické cvičenie s konsolidovaným zoskupením vojsk sa konalo koncom augusta v Hrodnianskej oblasti na západe Bieloruska pri hraniciach s Poľskom. S obvinením, že Západ sa pokúša zasahovať do diania v Bielorusku, prišiel Lukašenko po sporných prezidentských voľbách, ktoré sa konali 9. augusta a v ktorých ho volebná komisia vyhlásila za víťaza.

Na protest proti výsledku volieb sa v Bielorusku začali veľké demonštrácie a pochody, ktoré polícia často potláča s nebývalou brutalitou, čo vyvolalo veľkú kritiku v zahraničí. Napriek tomu sa Lukašenko 23. septembra na vopred neavizovanej inaugurácii ujal úradu na šieste funkčné obdobie. Ako prezidenta ho však neuznávajú EÚ, USA, susedná Ukrajina a ani ďalšie štáty. Lukašenko z pokusov o zasahovanie do diania v Bielorusku obvinil najmä pobaltské štáty a Poľsko, ktoré si podľa neho robí aj územné nároky na región Hrodna.

"Západní partneri" podľa Lukašenka zašli vo svojej "prílišnej aktivite" vo vzťahu k Bielorusku príliš ďaleko. Vyjadril presvedčenie, že keby nebol vonkajší tlak a vplyv, nič z toho, čo Bielorusko zažíva, by sa nikdy nebolo stalo. Pripomenul, že aj po voľbách v uplynulých rokoch sa stalo, že demonštranti podpaľovali autá, "behali po uliciach a zaútočili" na úrad vlády, ale vtedy bol vonkajší vplyv na dianie v Bielorusku minimálny. "Teraz sa do toho trochu zahryzli," vyhlásil Lukašenko na margo údajného zasahovania Západu. Súčasne je však presvedčený, že "Bielorusi sú ľudia šikovní, zvládnu to".

Viac o téme: Vojenské cvičenieBieloruskoAlexandr Lukašenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu