Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Poľsko sa vyhráža Európskej únii vetovaním rozpočtu a ozdravného fondu

Jaroslaw Kaczynski
Jaroslaw Kaczynski (Zdroj: SITA/AP/Czarek Sokolowski)

VARŠAVA - Poľsko bude vetovať európsky ozdravný fond po koronakríze a dlhodobý rozpočet EÚ pokiaľ Brusel neprestane krajinu vydierať a ohrozovať jej kultúrnu identitu, respektíve suverenitu. V utorok to povedal poľský vicepremiér a predseda vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski v rozhovore pre denník Gazeta Polska Codziennie, z ktorého citovala agentúra Reuters.

Vlády členských štátov sa v júli dohodli na dlhodobom sedemročnom rozpočte a na ozdravnom fonde po koronakríze. Oba plány však ešte musí schváliť európsky parlament a následne ich musia ratifikovať národné parlamenty všetkých 27 členských štátov. Poľsko je po Maďarsku v poradí druhým členským štátom, ktorý sa vyhráža zablokovaním ozdraveného fondu, pokiaľ bude čerpanie financií podmieňované s dodržiavaním zásad právneho štátu.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová minulý mesiac kritizovala kroky poľskej vlády obmedziť práva homosexuálov, bisexuálov či transrodových osôb. "Veto bude. Ak budú pokračovať vyhrážky a vydieranie tak pevne obránime kľúčové záujmy Poľska," odpovedal Kaczyňski na otázku, či jeho krajina využije svoje veto na zablokovanie dlhodobého rozpočtu a ozdravného fondu. "Máme do činenia s pokusom o odobratie našej suverenity, a to dokonca v oblasti kultúry. Budeme brániť svoju identitu... nenecháme sa terorizovať peniazmi," dodal.

Ide o ďalší v sérii sporov Poľska a Európskej únie. Varšava sa s Bruselom názorovo rozchádza aj v otázkach migrácie či boji proti globálnemu otepľovaniu. Poľsko i Maďarsko sú tiež predmetom vyšetrovania EÚ pre údajné porušovanie nezávislosti súdov, médií a mimovládnych organizácií, pričom obom krajinám hrozí zákaz čerpania finančných prostriedkov Únie.

Viac o téme: RozpočetFondPoľskoEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu