Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

EÚ odsúdila výzvy z Minska, aby Litva a Poľsko znížili počet svojich diplomatov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

BRUSEL - Diplomatické vzťahy medzi EÚ a Bieloruskom sa zhoršujú, upozornil v pondelok týždenník Politico. Týka sa to nielen rozhodnutia bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka zrušiť akreditácie spravodajcom zahraničných médií, ale aj jeho výziev Litve a Poľsku, aby na svojich veľvyslanectvách v Minsku značne znížili diplomatický personál.

Lukašenko - ktorého časť členských štátov eurobloku v prezidentskej funkcii neuznáva - sa v reakcii na minulotýždňové rozhodnutie lídrov Európskej únie uvaliť sankcie na 40 osôb rozhodol pre odvetné opatrenia, ktoré zasahujú do slobody médií a narúšajú diplomatické styky so susednými štátmi.

Bieloruské ministerstvo zahraničných vecí odporučilo poľským a litovským veľvyslancom v Minsku, aby výrazne znížili počet svojich diplomatických pracovníkov v krajine, pričom z Varšavy a Vilniusu odvolalo svojich vlastných veľvyslancov.

Šéf litovskej diplomacie Linas Linkevičius pre politico.eu uviedol, že ide o snahu Lukašenka "rozdeliť EÚ", a do Minska odkázal, že to sa nepodarí, lebo "EÚ je jednotná" a stojí po boku svojich diplomatov a tiež po boku bieloruského ľudu.

V rovnakom duchu sa v nedeľu v oficiálnom vyhlásení vyjadril aj šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. Upozornil, že "pokusy bieloruských orgánov zamerať sa na niektoré členské štáty Európskej únie neuspejú v snahe oslabiť jednotu EÚ".

"Žiadosť bieloruských orgánov, aby Poľsko a Litva stiahli svojich veľvyslancov a výrazne obmedzili svoje diplomatické zastúpenie v Minsku, je neopodstatnená a poľutovaniahodná. Je to v rozpore s logikou dialógu a bude to len ďalšou izoláciou orgánov v Minsku," uviedol Borrell vo svojom vyhlásení.

Zároveň upozornil na výsledky minulotýždňového summitu EÚ, na ktorom všetci šéfovia štátov a vlád EÚ vyzvali bieloruské orgány, aby ukončili násilie a represie voči demonštrantom, prepustili všetkých zadržaných a politických väzňov, rešpektovali slobodu médií a občiansku spoločnosť a spustili celonárodný politický dialóg.

Viac o téme: PoľskoBieloruskoLitva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu