Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Arménsko a Azerbajdžan sa dohodli: Boje o Náhorný Karabach sa skončili

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Emrah Gurel)

MOSKVA - Arménsko a Azerbajdžan sa s platnosťou od sobotňajšieho poludnia dohodli počas rokovaní v Moskve na ukončení bojov v oblasti sporného regiónu Náhorný Karabach. Informovala o tom v noci z piatka na sobotu agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova.

Lavrov poskytol vyhlásenie po desaťhodinovom rokovaní so šéfmi diplomacie Arménska a Azerbajdžanu v Moskve v sobotu nadránom okolo 03.00 h miestneho času. Prímerie začne platiť o 12.00 h v sobotu a krajiny si vymenia vojnových zajatcov a telá zabitých bojovníkov. Lavrov dodal, že obe krajiny sa dohodli na začatí rozhovorov o urovnaní vzájomného konfliktu, píše agentúra Reuters.

Arménsko a Azerbajdžan, dve bývalé sovietske republiky, na celé desaťročia uviazli v konflikte o Náhorný Karabach, etnicky arménsku oblasť, ktorá sa odtrhla od Azerbajdžanu vo vojne v 90. rokoch. Konflikt si vyžiadal približne 30.000 obetí na životoch. Ťažké boje v tejto oblasti prepukli opäť 27. septembra, pričom odvtedy zomrelo už viac ako 300 ľudí vrátane civilistov.

Viac o téme: DohodaBojeRozhovoryUkončenieRuskoAzerbajdžanArménskoNáhorný Karabach
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu