Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS v Španielsku úraduje: Vláda vyhlásila v Madride núdzový stav

Koronavírus sa v Španielsku aj naďalej šíri
Koronavírus sa v Španielsku aj naďalej šíri (Zdroj: SITA/AP Photo/Manu Fernandez)

MADRID - Španielska vláda vyhlásila v autonómnom spoločenstve Madrid po piatkových rokovaniach núdzový stav. Informáciu priniesol španielsky denník El Mundo.

Španielsky premiér Pedro Sanchéz zvolal mimoriadne stretnutie vlády, aby zvážila vyhlásenie núdzového stavu v Madride a zaviedla tak prísnejšie opatrenia na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19, voči ktorým sa ohradili regionálne orgány. K rokovaniu došlo deň po tom, čo madridský súd odmietol nariadenie španielskej vlády, ktorá v Madride a okolitých mestách nariadila čiastočný lockdown. Súd tak rozhodol v prospech regionálnych predstaviteľov, ktorí sa voči zavádzaniu prísnejších pravidiel v hlavnom meste odvolali.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Napriek tomu, že šéfka regionálnej vlády Isabel Díazová Ayusová požiadala premiéra Sáncheza o "viac času", ten podľa denníka El Mundo tvrdí, že "verejné zdravie treba ochrániť okamžite" a v autonómnej oblasti vyhlásil núdzový stav. Sánchez Díazovej Ayusovej vo štvrtok povedal, že ak urýchlene nesprísni opatrenia alebo jeho vlád oficiálne nepožiada o vyhlásenie núdzového stavu, jeho vláda bude konať a núdzový stav aj napriek tomu vyhlási.

Tento stav španielskej vláde udeľuje v čase krízy dodatočné právomoci a vláda môže dočasne obmedziť ústavné práva občanov, píše AFP.  Obe strany sa dohodli, že v najbližších 15 dňoch budú o situácii naďalej rokovať.

Viac o téme: VládaŠpanielskoMadridKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu