Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Šéf litovskej diplomacie netají obavy: Má strach, že Rusko dá Cichanovskú zadržať cez Interpol

Sviatlana Cichanovská Zobraziť galériu (2)
Sviatlana Cichanovská (Zdroj: TASR/AP/Mindaugas Kulbis)

VILNIUS - Vyhlásenie pátrania po bývalej kandidátke prezidentských volieb v Bielorusku Sviatlane Cichanovskej je zo strany Ruska pokusom o diskreditáciu Koordinačnej rady bieloruskej opozície vytvorenej z iniciatívy Cichanovskej. Pre agentúru BNS to v stredu uviedol litovský minister zahraničných vecí Linas Linkevičius.

Jeho lotyšský rezortný kolega Edgars Rinkévičs podľa správy agentúry TASS označil vyhlásenie pátrania po Cichanovskej v Rusku za zasahovanie do vnútorných záležitostí Bieloruska, ktoré "ešte viac zhoršuje možnosť politického dialógu s Ruskom". Podľa Linkevičiusovho názoru pokračuje takto Rusko v línii smerujúcej "k bagatelizácii roly Koordinačnej rady a k jej kompromitácii v snahe dokázať, že táto štruktúra údajne nemôže byť partnerom v dialógu".

Linkevičius považuje túto pozíciu za poľutovaniahodnú. Vysvetlil, že Koordinačná rada "sa drží umiernenej línie, nie je radikálna a nie je naladená proti Rusku". Litovský minister vyjadril znepokojenie v súvislosti so správou, že Cichanovská sa dostala v Rusku na zoznam hľadaných osôb a mohla by byť zadržaná počas cestovania do iných krajín. "Možno sa o to Rusko pokúsi prostredníctvom kanálov Interpolu," pripustil minister.

Bývalá kandidátka prezidentských volieb
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP/Mindaugas Kulbis)

Cichanovská sa tesne po vyhlásení výsledkov prezidentských volieb pod tlakom bieloruských úradov a v obave o svoju bezpečnosť uchýlila do Litvy. Po oficiálnom oznámení výsledkov volieb sa v Bielorusku začali masové protesty tých, ktorí s nimi nesúhlasili. Spočiatku boli protesty sprevádzané nebývalou brutalitou bezpečnostných zložiek.

Podľa ministerstva vnútra bolo zadržaných viac ako 7000 ľudí, niekoľko desiatok policajtov a demonštrantov bolo zranených. Došlo aj k obetiam na životoch. V niektorých bieloruských podnikoch, vrátane kľúčových pre ekonomiku, sa vyskytli pokusy o vyhlásenie štrajkov s cieľom dosiahnuť, aby výsledky prezidentských volieb boli neplatné.

Viac o téme: RuskoBieloruskoLitvaInterpolSviatlana CichanovskáVIlnius
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu