Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Europoslanci nešetrili kritikou: Trvajú na prepojení financií EÚ so zásadami právneho štátu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

BRUSEL - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v rozprave, ktorá bola v pondelok večer, zdôraznili, že nedávne návrhy Európskej rady nešli dostatočne ďaleko na to, aby vytvorili praktický nástroj spájajúci čerpanie finančných prostriedkov EÚ s dodržiavaním zásad právneho štátu.

Počas plenárnej rozpravy väčšina poslancov kritizovala pozíciu, na ktorej sa minulý týždeň v Bruseli dohodli šéfovia štátov a vlád EÚ a ktorá predvída zriadenie "mechanizmu podmienenosti právneho štátu". Poslanci zdôraznili, že sa tým nevytvára nástroj, ktorý by sa dal spustiť v praxi, a pripomenuli, že občania a daňoví poplatníci EÚ si zaslúžia účinnú ochranu úniového rozpočtu. Viacero európskych zákonodarcov dokonca priamo vyzvalo, aby EÚ zastavila tok financií do krajín, ktoré porušujú základné práva, na ktorých je Únia vybudovaná.

Parlament dal jasne najavo, že agenda právneho štátu musí byť jasne prepojená z balíkom, ktorý pozostáva z viacročného finančného rámca EÚ (sedemročný rozpočet), rozhodnutia o nových vlastných zdrojoch pre eurorozpočet a z ozdravného fondu po koronakríze. "Nikto by nemal pochybovať o odhodlaní parlamentu v tejto záležitosti," uviedol pre médiá nemecký poslanec a šéf frakcie ľudovcov v EP Manfred Weber. Európska ľudová strana (EPP) je najsilnejšou a politicky najvplyvnejšou frakciou v europarlamente.

Weber zároveň upozornil, že EP neodsúhlasí konečnú podobu dlhodobého rozpočtu Únie, kým nebude jasná podmienenosť čerpania eurofondov s dodržiavaním zásad právneho štátu. A dodal, že medzi lídrami "veľkej štvorky", čiže medzi ľudovcami, socialistami, liberálmi a zelenými, existuje jasná zhoda ohľadom tejto témy.

Túto informáciu v utorok potvrdil aj týždenník Politico, keď informoval o spoločnom liste predsedu EPP Manfreda Webera, šéfky frakcie socialistov a demokratov (S&D) Iratxe Garcíovej, lídra liberálnej frakcie Obnovme Európu (RE) Daciana Ciološa a spolupredsedu skupiny Zelených / EFA Philippa Lambertsa. Všetci štyria upozornili, že návrh Rady EÚ týkajúci sa tejto veci je skôr nejaká protikorupčná schéma než dôsledné trvanie na rešpektovaní a presadzovaní zásad právneho štátu.

Viac o téme: FinancieBruselEurópsky parlamentEurópska úniaZásady právneho štátu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu