Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Lídri EÚ budú hľadať riešenie v súvislosti s rozpočtom a právnym štátom

Český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček
Český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček (Zdroj: TASR/AP Photo/Markus Schreiber)

BRUSEL - Lídri členských krajín Európskej únie budú vo štvrtok prostredníctvom videokonferencie diskutovať o spolupráci v boji proti pandémii ochorenia COVID-19. Zamerajú sa na vzájomné uznávanie výsledkov testov na ochorenie COVID-19, pokrok dosiahnutý v súvislosti s vývojom vakcín a ich budúcim použitím a spoločný postup pri uvoľňovaní obmedzujúcich opatrení, uvádza na svojej oficiálnej webovej stránke Európska rada (ER).

Podľa agentúry DPA sa taktiež očakáva, že lídri členských krajín budú vytvárať tlak na Maďarsko a Poľsko, ktoré na pondelňajšom zasadnutí veľvyslancov členských krajín v Bruseli vetovali schválenie predmetného dlhodobého rozpočtu vo výške 1,1 bilióna eur a s ním súvisiaceho záchranného balíka zameraného na oživenie európskej ekonomiky po koronakríze v hodnote 750 miliárd eur.

Maďarsko a Poľsko tak dali najavo nesúhlas s tým, že čerpanie finančných prostriedkov EÚ by malo byť podmienené dodržiavaním zásad právneho štátu. Na tzv. kondicionalite sa v tomto smere dohodli 5. novembra v Rade EÚ vyjednávači Európskeho parlamentu a nemeckého predsedníctva.

"Situácia ukazuje, že nie vždy môžeme súhlasiť s našimi partnermi z Vyšehradskej štvorky," povedal v stredu český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček počas medzinárodnej konferencie Pražský európsky summit. Kompromis dosiahnutý nemeckým predsedníctvom v Rade EÚ je podľa Petříčka pre ČR prijateľný.

"Reformy a právny štát sú základom na vyplácanie peňazí z EÚ," uviedol vo štvrtok na Twitteri rakúsky spolkový kancelár Sebastian Kurz. "Nesmieme pripustiť žiadne kompromisy a musíme presne kontrolovať, na čo sa peniaze míňajú," dodal.

Česko súhlasí s postojom prepojiť eurofondy so zásadami právneho štátu

Česká republika podporuje dohodnutý dlhodobý rozpočet EÚ a ozdravený plán po koronakríze, ktorého schválenie zablokovali v pondelok Maďarsko a Poľsko. Súhlasí tiež s nariadením, podľa ktorého by čerpanie finančných prostriedkov EÚ malo byť podmienené dodržiavaním zásad právneho štátu. Vo štvrtok o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí ČR.

"Súhlasíme s dosiahnutým kompromisným návrhom nariadenia na ochranu úniového rozpočtu, ku ktorému sme uplatnili skôr vecné pripomienky," uviedlo ministerstvo. Rezort diplomacie dúfa, že blokádu rozpočtu EÚ zo strany Maďarska a Poľska sa podarí vyriešiť v čo najkratšom čase. "Rozpočet by sme chceli schváliť a začať uplatňovať, najmä balík obnovy, a využiť ho čo najrýchlejšie na podporné programy v reakcii na koronavírusovú pandémiu," dodalo ministerstvo.

Viac o téme: RiešenieRozpočetLídriPrávny štátEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu