Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Novinka v Belgicku: Vládny kabinet je hotový, súčasťou je aj prvá transrodová ministerka v histórii Európy

Petra de Sutter sa stala súčasťou vlády premiéra Alexandera De Crooa Zobraziť galériu (2)
Petra de Sutter sa stala súčasťou vlády premiéra Alexandera De Crooa (Zdroj: Profimedia)

BRUSEL - Verejnosť po parlamentných voľbách, ktoré sa v Belgicku konali ešte počas roka 2019, po takmer 17 mesiacoch spoznala výslednú podobu vládneho kabinetu. Novinkou je rodovo vyvážená vláda a jej súčasťou je aj transrodová ministerka a doterajšia poslankyňa europarlamentu Petra De Sutterová.

Belgicko sa tak zapisuje ako prvá krajina v Európe, ktorá má vo vláde osobu transrodového charakteru. De Sutterová bude v kabinete premiéra Alexandra De Crooa plniť úlohu vicepremiérky a bude veliť ministerstvu pre verejné záležitosti a podnikanie.

Novinka v Belgicku: Vládny
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Yves Herman, Pool via AP)

Kabinet už dostal aj názov a má historické prvenstvo

Už je to vyše roka, čo sa občania v Belgicku dočkali nového vládneho kabinetu federálnej vlády. Vláda už dostala aj svoje pomenovanie - Vivaldi, hlavne kvôli jej širokospektrálnemu zameraniu a zloženiu. Novinkou je tiež to, že prvýkrát v histórii krajiny ide o rodovo vyvážený kabinet a prvenstvo je tiež figurovanie De Sutterovej ako transrodovej osoby vo vláde. Informuje o tom belgická televízia RTBF.

Vláda má až 20 členov a premiérom je Alexander De Croo, ktorý je známy svojim liberálnym štýlom politiky. Vláda nesie prvky frankofónnych, flámskych socialistov ale aj liberálov, zelených či flámskych kresťanských demokratov. Polovica ministerských funkcii taktiež podlieha ženám, ktorým sa dokonca ušli aj významné funkcie. V prípade ministerstva zahraničia je to Annelies Verlindenová ale je to tak aj v prípade ministerstva obrany, ktoré pripadlo Ludivine Dedonderovej.

Spomínaná transrodová politička Petra De Sutterová bola členkou Európskeho parlamentu za flámsku stranu zelených (Groen). Ide o prvú transrodovú osobu, ktorá zasadne do kresla vicepremiérky. Denník La Libre Belgique dokonca uvádza, že ide o prvú transrodovú ministerku na území terajšej Európy.

Viac o téme: VládaBelgickoPetra De Sutter
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu