Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Proiránska frakcia vystrelila rakety na americké sily v irackom Kurdistane

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Felipe Dana)

ARBÍL - Protiteroristický útvar autonómnej kurdskej oblasti v Iraku v stredu obvinil Ľudové mobilizačné sily (Hašd aš-Šabí), štátom sponzorovanú polovojenskú sieť s prevahou proiránskych síl, z raketového útoku na americké jednotky. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

"Hašd aš-Šabí vystrelili z provincie Ninive šesť rakiet a namierili ich na letisko v meste Arbíl," kde majú základňu americké jednotky, uviedol protiteroristický útvar irackého Kurdistanu. Jeho hlavným mestom je práve Arbíl. Súrán Alí, veliteľ Demokratickej strany iránskeho Kurdistanu (PDK-I) - iránskej opozičnej skupiny, ktorá pôsobí v irackom kurdskom regióne - už skôr uviedol, že vypálené boli tri rakety, ale nikoho nepripravili o život.

Tri rakety "zasiahli o 20.30 h miestneho času (19.30 h SELČ) sídlo PDK-I", ktoré sa nachádza dva kilometre od letiska v Arbíle, dodal Alí. Videozáznam šíriaci sa na internete zachytáva požiare, ktoré rakety zapríčinili. Bývalý iracký minister zahraničných vecí a kurdský politik Hošjár Zebarí na Twitteri napísal, že rakety vystrelili "tie isté skupiny, ktoré útočia na veľvyslanectvo USA v Bagdade a na jeho konvoje. Treba urobiť kroky, ktoré to zastavia".

Na americké ciele v Iraku bolo od začiatku augusta podniknutých približne 40 raketových útokov, vrátane jedného v pondelok 28. septembra, ktorý zasiahol dedinu pri bagdadskom letisku, kde sú umiestnení americkí vojaci. Pri útoku zahynulo päť detí a dve ženy z tej istej rodiny. Americké ministerstvo zahraničných vecí v utorok pripísalo vinu milíciám podporovaným Iránom, ktoré operujú v Iraku, a dodalo, že "predstavujú neprijateľné nebezpečenstvo". Washington pohrozil, že zatvorí svoje veľvyslanectvo v Iraku a stiahne svojich 3000 vojakov z krajiny, ak raketové útoky neprestanú.

Viac o téme: RaketyKurdiAmerické silyProiránska frakcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu