Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Holandsko sprísňuje epidemické opatrenia na najbližšie týždne

Koronavírus v Holandsku.
Koronavírus v Holandsku. (Zdroj: SITA/AP Photo/Mike Corder)

HAAG - Holandsko vzhľadom na nárast prípadov nákazy novým koronavírusom sprísňuje epidemiologické opatrenia zatiaľ na tri týždne, oznámil v pondelok premiér Mark Rutte. Informovala o tom agentúra DPA.

"Každý videl tie alarmujúce správy," povedal Rutte, podľa ktorého musia byť z vývoja situácie vyvodené dôsledky. Od utorkového večera sa budú všetky športové podujatia v krajine musieť konať bez publika. Kaviarne a reštaurácie budú môcť byť otvorené do 22.00 h, pričom od 21.00 h nemôžu vpúšťať dnu nových hostí. Tých bude môcť byť v prevádzke vnútri najviac len 30 a vonku 40.

Pre všetky "kontaktné povolania" ako kaderníci alebo maséri bude povinná registrácia klientov. Ochrana úst a nosa bude v obchodoch odporúčaná, nie však povinnosťou, uvádza DPA s konštatovaním, že Holandsko dosiaľ k tvárovým rúškam pristupuje skôr zdráhavo.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Ľudia by okrem toho podľa nových nariadení mali mať doma naraz najviac troch návštevníkov. Holandská vláda tiež odporúča, aby sa znova stala štandardom práca z domu, píše agentúra AFP. "Buď sa nám podarí znížiť počet infekcií, alebo to nedokážeme," povedal minister zdravotníctva Hugo de Jonge.

"Potom budú potrebné prísnejšie opatrenia," dodal s tým, že by to mohlo znamenať zastavenie chodu celých sektorov gastronómie, športu a kultúry a krajina by tak znova smerovala k tzv. lockdownu.

Počet nových prípadov ochorenia Covid-19 v Holandsku v uplynulých týždňoch stúpa. V krajine za posledných 24 hodín zaznamenali 2921 novoinfikovaných, čo je mierny pokles oproti 2996 prípadov potvrdeným v nedeľu, informovala agentúra AP. Krajina so 17,5 milióna obyvateľov eviduje od začiatku pandémie vyše 114.500 prípadov nákazy a 6380 súvisiacich úmrtí.

Viac o téme: PandémiaHolandskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu