Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Rakúsko zakázalo v lyžiarskych strediskách organizovať večierky po lyžovaní

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz
Rakúsky kancelár Sebastian Kurz (Zdroj: SITA/AP/Ronald Zak)

VIEDEŇ - Domáci aj zahraniční turisti nebudú môcť počas nadchádzajúcej lyžiarskej sezóny v Rakúsku chodiť na večierky po lyžovaní. Podľa agentúry DPA to vo štvrtok oznámila rakúska vláda. Cieľom tohto opatrenia je zabrániť šíreniu koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý ohrozuje dôležité odvetvie turizmu.

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz uviedol, že v zime sa turisti budú môcť ísť lyžovať, stravovať sa v reštauráciách a zúčastniť sa na kultúrnych podujatiach. "Avšak apres-ski, ako ich poznáme, nebudú možné," povedal Kurz, čím mal na mysli večierky, ktoré sa v mnohých strediskách začínajú hneď po zatvorení lyžiarskych svahov. "Cieľ, ktorý nás všetkých spája, je umožniť bezpečný zimný turizmus rekreáciu. Lyžovanie, kulinárstvo, pôžitok z prírody i gastronómie, voľnočasové aktivity a nakupovanie, nielen v lyžiarskych strediskách, ale aj v mestách, ďalej wellness dovolenka v Rakúsku, turistika za kultúrou — to všetko bude počas zimy možné. Čo nebude možné, je apres-ski, ako ich poznáme z minulosti. Tu je nebezpečenstvo nákazy príliš vysoké — pre všetkých. V nasledujúcich týždňoch i mesiacoch musíme urobiť všetko pre to, aby sme počty nakazených v Rakúsku udržali nízke a bojovať proti ich nárastu," konštatoval rakúsky kancelár.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Vonkajšie a vnútorné bary budú môcť podávať jedlo a pitie iba pre sediacich hostí. Vo vysokohorských strediskách budú musieť byť zatvorené už od o 22.00 h. Rakúska vláda čelí právnym krokom v súvislosti s postupom v prípade výskytu ochorenia COVID-19 v rakúskom lyžiarskom stredisku Ischgl. Viac ako 1000 ľudí z viacerých krajín splnomocnilo rakúske združenie na ochranu práv spotrebiteľov VSV, aby v ich mene podniklo právne kroky.

Predseda VSV Peter Kolba a jeho tím právnikov podal v utorok štyri žiadosti o odškodnenie v mene dvoch turistov a jedného podnikateľa, ktorí sa koronavírusom nakazili, i v mene rodiny jedného muža, ktorý zomrel. VSV tvrdí, že vláda a úrady nechali začiatkom marca lyžiarske stredisko otvorené aj napriek tomu, že vedeli o niekoľkých prípadoch nákazy. Chaotická evakuácia strediska Ischgl podľa Kolbu takisto spôsobila ďalšie šírenie nákazy.

Viac o téme: ObmedzeniaRakúskoKoronavírusLyžovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu