Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Prímerie v Donbase trvá už takmer dva mesiace, tvrdí ukrajinský prezident

Volodymyr Zelenský
Volodymyr Zelenský (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Súčasná dohoda o prímerí medzi ukrajinskými vládnymi silami a proruskými separatistami v Donbase je účinná už takmer dva mesiace, konštatoval v utorok prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj.

"Po celé toto obdobie Ukrajina v dôsledku provokácií stratila jedného vojaka, ale v iných dňoch nedošlo k prakticky žiadnym bojovým stratám," uviedol Zelenskyj počas telefonického rozhovoru s azerbajdžanským prezidentom Ilhamom Alijevom, informovala agentúra agentúry UNIAN.

Zelenskyj poznamenal, že počas nedávneho stretnutia poradcov lídrov Normandskej štvorky (Ukrajina, Rusko, Nemecko, Francúzsko) bol kladený dôraz na to, aby bojujúce strany dodržiavali udržateľné prímerie.

Alijev zase vyhlásil, že Azerbajdžan podporuje zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny, a zdôraznil, že Azerbajdžan považuje Ukrajinu za blízkeho strategického partnera. Dohoda o úplnom a komplexnom prímerí v Donbase začala platiť v pondelok 27. júla o 00.01 h miestneho času.

Prímerie bolo dohodnuté 22. júla počas rokovania trojstrannej kontaktnej skupiny, ktorú tvoria zástupcovia Ruska, Ukrajiny a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Dohoda o prímerí stanovuje v prvom rade zákaz útočných akcií a činností vojenskej rozviedky, zákaz používania strelných zbraní vrátane ostreľovacích pušiek a potrestanie každého prípadu porušenia prímeria disciplinárnymi opatreniami.

Tomuto prímeriu predchádzal telefonický rozhovor prezidentov Ukrajiny a Ruska, Volodymyra Zelenského a Vladimira Putina. Obaja "privítali dohodu o úplnom a komplexnom prímerí v Donbase". Kremeľ však zároveň zdôraznil aj dôležitosť "bezpodmienečného dodržiavania týchto dohôd stranami konfliktu".

Normandský formát je diplomatické zoskupenie najvyšších predstaviteľov Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka a ich ministrov zahraničných vecí. Jeho cieľom je urovnať krízu na východe Ukrajiny.

Viac o téme: UkrajinaVolodymyr ZelenskyjDonbase
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu