Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

USA zaviedli sankcie proti piatim ľuďom za pomoc Madurovmu režimu

Venezuelský prezident Nicolás Maduro
Venezuelský prezident Nicolás Maduro (Zdroj: TASR/AP Photo/Matias Delacroix)

BOGOTA - Vláda USA v utorok oznámila zavedenie sankcií voči piatim osobám, ktoré obviňuje, že venezuelskému prezidentovi Nicolásovi Madurovi pomáhajú "oslabovať demokraciu" pred decembrovými parlamentnými voľbami. Informovala o tom agentúra DPA.

Sankcie zmrazia aktíva týchto osôb v Spojených štátoch a obyvateľom USA zabránia s nimi obchodovať. Americké ministerstvo financií uviedlo, že títo muži boli súčasťou "širšieho programu s cieľom zmanipulovať voľby", v rámci ktorého boli do vedenia opozičných strán dosadzovaní politici spriaznení s Madurovým režimom. Voľby sa majú konať 6. decembra.

Mužov do vedúcich pozícií opozičných strán vymenovali s pomocou venezuelského najvyššieho súdu (TSJ), ktorý podporuje Madura, uvádza na svojej webovej stránke denník La Vanguardia. Väčšina venezuelských opozičných strán sa rozhodla bojkotovať voľby, ktoré považujú za podvodný pokus Madura ovládnuť venezuelské Národné zhromaždenie - jedinú vládnu inštitúciu, ktorá je stále pod kontrolou opozície, pripomína DPA.

Americký minister financií Steven Mnuchin povedal, že Spojené štáty chcú vyvodiť zodpovednosť voči venezuelskému režimu a jeho podporovateľom za očividnú korupciu s cieľom zabezpečiť Venezuelčanom slobodné a spravodlivé voľby.

Spojené štáty už na Venezuelu uvalili rozsiahle sankcie s cieľom zbaviť moci prezidenta Madura, ktorého režim USA považujú za nelegitímny. Washington, rovnako ako mnohé iné krajiny, uznáva za prezidenta lídra opozície Juana Guaidóa.

Viac o téme: SankcieUSANicolás Maduro
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu