Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Nový Zéland zverejnil dátum zistenia prvého prípadu ochorenia COVID-19 v krajine

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Baker)

WELLINGTON - Novozélandské ministerstvo zdravotníctva v stredu zverejnilo dátum zistenia prvého potvrdeného prípadu infekcie novým koronavírusom v krajine - príznaky ochorenia Covid-19 tam nemenovaná osoba hlásila už 21. februára. Infikovaný človek pravdepodobne nakazil aj ďalších piatich členov svojej rodiny, informovala agentúra DPA.

Nemenovaná osoba priletela na Nový Zéland z Talianska navštíviť svoju rodinu. Počas návštevy sa u nej vyvinuli príznaky infekcie novým koronavírusom, ktoré 21. februára nahlásila miestnym orgánom, oznámilo ministerstvo. Následne ochorelo aj ďalších päť členov rodiny. Keďže však návštevník necestoval cez Čínu, ani jednu z chorých osôb na koronavírus neotestovali.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

"Taliansko v tom čase nebolo zaradené medzi rizikové krajiny," uviedlo novozélandské ministerstvo zdravotníctva. Nemenovaná osoba bola prvýkrát testovaná na koronavírus až v septembri po tom, ako začala pociťovať bolesti v krku.

"Slabo pozitívny výsledok testu na koronavírus v kombinácii s výsledkami protilátkového testu a s históriou prípadu nasvedčuje tomu, že ide o dávnu infekciu," dodalo ministerstvo. Tento prípad sa tak stal prvým známym prípadom ochorenia Covid-19 na Novom Zélande, pričom šírenie infekcie v rámci rodiny reprezentuje prvé komunitné šírenie koronavírusu v krajine.

Ministerstvo doposiaľ evidovalo ako prvý prípad ochorenie osoby, ktorá pricestovala 28. februára z Iránu. Na Novom Zélande sa koronavírusom zatiaľ nakazilo najmenej 1824 ľudí. Ochoreniu tam podľahlo 25 osôb.

Viac o téme: PandémiaNový ZélandKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu