Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Británia sprísňuje opatrenia proti KORONAVÍRUSU: Johnson hrozí armádou!

Boris Johnson neváha na kontrolu dodržiavania opatrení použiť aj armádu.
Boris Johnson neváha na kontrolu dodržiavania opatrení použiť aj armádu. (Zdroj: SITA/AP/Ben Stansall/Pool )

LONDÝN - Predseda britskej vlády Boris Johnson v utorok večer v prejave pred britským národom oznámil drastické protikoronavírusové opatrenia - vrátane hrozby druhého lockdownu a použitia armády!

„Váš kašeľ môže byť umieračikom niekoho iného,“ povedal Johnson - a oznámil nové pravidlá:

  • Krčmy, bary a reštaurácie po celej krajine musia byť zatvorené o 22:00 a obmedziť svoju prevádzku týkajúcu sa hostí pri stole.
  • Obchody, ktoré nie sú „bezpečné na Covid“, sa musia predbežne úplne uzavrieť.
  • Ľudia by mali všade, kde je to možné, pracovať z domu - je to obrat po tom, čo už týždne propagoval veľkú kampaň „späť do kancelárie“.
  • Za porušenie opatrení bude trest najmenej 1 000 libier (1 100 EUR) - maximálna pokuta by mala byť 10 000 GBP (11 000 EUR).
  • Svadby sú povolené iba pre 15 účastníkov.
  • Okrem toho sa rozšíri nosenie rúšok.

Prísnejšie protikoronavírusové opatrenia budú prísne kontrolované, uviedol Johnson. Masívne zvýši prítomnosť polície v uliciach a „v prípade potreby pošleme na podporu armádu“.

Nové opatrenia sa týkajú Anglicka, regionálne vlády v Škótsku, Severnom Írsku a Walese si opatrenia určujú samy. Po stretnutí s ministrami z iných častí krajiny však Johnson oznámil, že sa tam prijmú podobné opatrenia. Severné Írsko a Škótsko však idú o krok ďalej: Až na niekoľko výnimiek, členovia rôznych domácností sa už nesmú navzájom navštevovať.

Príčinou opatrení je dramatický nárast počtu infekcií: V pondelok bolo 4300 nových prípadov, čo je najvyšší počet od mája. S takmer s takmer 42-tisíc úmrtiami na Covid-19 je Veľká Británia krajinou s najväčším počtom úmrtí v Európe.

Viac o téme: OpatreniaArmádaAnglickoVeľká BritániaBoris JohnsonKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu