Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Odporcovia rúšok v Grécku budú pykať, prokurátor navrhuje trest odňatia slobody

 Ženy s ochrannými rúškami na zabránenie šírenia nového koronavírusu kráčajú po ulici v centre Atén.
Ženy s ochrannými rúškami na zabránenie šírenia nového koronavírusu kráčajú po ulici v centre Atén. (Zdroj: TASR/Joshua L. Jones/Athens Banner-Herald via AP)

ATÉNY - Justičné orgány v Grécku dostali v utorok pokyny na stíhanie občanov protestujúcich proti povinnému noseniu ochranných rúšok. Informovala o tom v utorok agentúra AP.

Tieto pokyny vydal grécky prokurátor z tamojšieho najvyššieho súdu Vassilis Pliotas, ktorý tiež navrhuje, aby protestujúcim v zrýchlenom súdnom konaní mohol byť udelený trest odňatia slobody až do výšky jedného roka. Pliotas zároveň označil odporcov tohto protivírusového nariadenia za "hrozbu verejnému zdraviu a poriadku".

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Doplnil, že takých ľudí považuje za "menšinovú, ale vytrvalú" skupinu. Vo svojich odporúčaniach tiež volal po okamžitom zatknutí tých občanov, ktorí si odmietajú rúško nasadiť, alebo k tomu podnecujú ostatných.

Odporcovia rúšok v Grécku sa angažujú prevažne na sociálnych sieťach, ale zorganizovali aj pár menších pouličných protestov. Od minulotýždňového otvorenia škôl kritizujú najmä povinnosť nosiť rúška počas vyučovania.

Tvrdia, že rady lekárov týkajúce sa účinnosti nosenia rúšok sú nekonzistentné a že opatrenia v oblasti verejného zdravia zavedené vládou sú nedemokratické. Vláda naopak tvrdí, že sa spolieha na rady popredných gréckych a medzinárodných odborníkov.

Napriek tomu, že pandemická situácia v Grécku je v porovnaní s inými európskymi krajinami mierna, od začiatku augusta tam zaznamenali prudký nárast prípadov nákazy koronavírusom. Celkovo od vypuknutia pandémie v Grécku evidujú viac ako 15.000 prípadov a 344 úmrtí v dôsledku ochorenia COVID-19.

Viac o téme: RúškoOdporcoviaGrécko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu