Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

EK prichádza s novým návrhom: Chce zlepšiť ochranu pred rakovinou spôsobenou karcinogénmi v práci

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová
Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová (Zdroj: SITA/AP/Olivier Hoslet)

BRUSEL - Európska komisia (EK) navrhla v utorok s cieľom zlepšiť ochranu pracovníkov pred rakovinou ďalšie obmedzenie ich vystavenia sa karcinogénnym chemikáliám. V poradí už štvrtá revízia smernice o karcinogénoch a mutagénoch stanovuje nové alebo revidované limitné hodnoty troch látok: akrylonitrilu, zlúčenín niklu a benzénu.

Komisia upozornila, že každoročne sa v EÚ objaví zhruba 120.000 prípadov rakoviny v dôsledku vystavenia karcinogénom v práci, čo každý rok znamená okolo 80.000 úmrtí. Eurokomisár pre pracovné miesta a sociálne práva Nicolas Schmit dodal, že rakovina je príčinou až polovice úmrtí spojených s prácou.

Podľa odhadov bude vďaka novým pravidlám EK lepšie chránených vyše 1,1 milióna pracovníkov v rôznych sektoroch. Nový návrh je prvou iniciatívou záväzku EK bojovať proti rakovine v rámci pripravovaného európskeho plánu na boj proti rakovine.

"Ide o významný krok v ochrane našich pracovníkov pred škodlivinami na pracovisku, a zároveň začiatok práce na pripravovanom európskom pláne na boj proti rakovine. Cieľom tohto plánu je riešiť hlavné rizikové faktory rakoviny pre všetkých, zamerať sa na prevenciu, ale tiež sprevádzať pacientov všetkými etapami ich boja a prispieť k skvalitneniu života tých, ktorých toto ochorenie postihlo," vysvetlila eurokomisárka pre zdravie a potravinovú bezpečnosť Stella Kyriakidisová.

Smernica o karcinogénoch a mutagénoch sa pravidelne aktualizuje pri zohľadnení nových vedeckých dôkazov a technických údajov. V troch predošlých aktualizáciách sa riešilo vystavenie pracovníkov 26 chemikáliám. Utorňajší návrh pridáva nové alebo revidované expozičné limity v pracovnom prostredí pre akrylonitril (nový limit), zlúčeniny niklu (nový limit) a benzén (znížený limit).

Komisia zdôraznila, že zavedenie nových alebo revidovaných expozičných limitov pre spomínané látky bude jasným prínosom, keďže sa tak predíde prípadom rakoviny a iných závažných chorôb z povolania a zlepší sa zdravie i kvalita života pracovníkov.

Na druhej strane, podnikom sa znížia náklady vyplývajúce z absencií a platieb v rámci poistenia. Komisia bude teraz o návrhu revidovanej smernice rokovať s Európskym parlamentom a Radou EÚ (členské štáty).

Viac o téme: RakovinaEKKarcinogéni
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu