Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Briti v panike robia nájazdy na nákupné centrá: FOTO Boja sa ďalšieho lockdownu

Regály v Británii zívajú prázdnotou. Zobraziť galériu (4)
Regály v Británii zívajú prázdnotou. (Zdroj: Twitter)

LONDÝN - V obchodoch po celej Veľkej Británii je nedostatok kľúčových položiek, čo pripomína prvé dni pandémie. Kupujúci sa v panike obávajú, že by mohol byť oznámený nový dvojtýždňový lockdown. Nakupujúci boli vyzvaní, aby sa upokojili, pretože regály supermarketov boli opäť vyprázdnené kvôli obavám z druhého celoštátneho lockdownu.

Obchody po celej Británii zostali s nedostatkom kľúčových položiek, pretože sa kupujúci v panike obávali, že zajtra možno oznámia nové dvojtýždňové uzavretie.

Predseda vlády Boris Johnson má zvolať schôdzu mimoriadneho výboru Cobra predtým, ako zverejní svoje nové plány blokovania krajiny.

Včera v noci Spoločné stredisko pre biologickú bezpečnosť odporučilo zvýšiť úroveň varovania pred Covid-19 pre Veľkú Britániu na úroveň 4, čo znamená, že prenos vírusu je „vysoký alebo rastie exponenciálne“.

Regály v Británii zívajú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter)

Nasledovalo tak včerajšie pochmúrne brífingy sira Patricka Vallancea, vedúceho vedeckého poradcu, a Chrisa Whittyho, vedúceho lekára, ktorý uviedol, že prípady Covid budúci mesiac môžu dosiahnuť 50 000 prípadov. Johnson nebol prítomný na tlačovej konferencii, kde predstavili vyhliadky o blížiacom sa sprísňovaní pravidiel.

Predpovede vedcov viedli k hromadnému nakupovaniu zásob. Scény odzrkadľovali prvé dni pandémie, keď si sebeckí nakupujúci robili zásoby tovaru napriek ubezpečeniam, že ho je dostatok.

Regály v Británii zívajú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter)

Smutné fotografie prázdnych regálov s kľúčovými položkami, ako sú toaletný papier, cestoviny, boli zdieľané len pár hodín po tom, čo vedci varovali, že je potrebné zaviesť nové obmedzenia.

Andrew Opie, z British Retail Consortium, uviedol: „V prípade budúceho lockdownu vyzývame spotrebiteľov, aby boli ohľaduplní a nakupovali potraviny tak, ako by to bolo zvyčajne v tomto zložitom období.“

Bizarný návrat k panickému nákupu nastal v deň, keď páni Vallance a Whitty varovali, že na zastavenie šírenia vírusu musia byť podniknuté určité kroky.

Regály v Británii zívajú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter)

Profesor Whitty povedal: „V súčasnosti si myslíme, že epidémia sa zdvojnásobuje zhruba každých sedem dní. Ak to bude pokračovať, v polovici októbra by ste skončili s približne 50 000 prípadmi za deň."

„Očakáva sa, že k 50 000 prípadom za deň dôjde o mesiac, teda v polovici novembra a k viac ako 200 úmrtiam za deň.“

Počet ľudí žijúcich v oblastiach s miestnymi obmedzeniami sa teraz zvýši na viac ako 15,4 milióna - čo je takmer štvrtina populácie Spojeného kráľovstva.

Viac o téme: NákupyObchodné centráVeľká BritániaLockdown
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu