Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Babiš vychválil ministra zdravotníctva Vojtěcha, ten oznámil rezignáciu

Minister zdravotníctva ČR Adam Vojtěch odstupuje.
Minister zdravotníctva ČR Adam Vojtěch odstupuje. (Zdroj: TASR/AP Photo/Virginia Mayo)

PRAHA - Premiér Andrej Babiš (ANO) poďakoval Adamu Vojtechovi (za ANO) za prácu na čele ministerstva zdravotníctva. Na twitteri napísal, že odchádzajúci minister urobil viac než väčšina jeho predchodcov a boj s prvou vlnou Koronavirové epidémie zvládol podľa Babiša "neuveriteľne". Keby všetku svoju energiu nemusel Vojtěch vynaložiť na boj s koronavírusom, raz by sa na neho spomínalo ako na najlepšieho ministra zdravotníctva, súdi premiér.

"Chápem, že už toho na neho muselo byť veľa, že bol znechutený politikou a médiami a rozhodol sa odísť. Ďakujem mu. Za všetko. A prajem mu v živote i ďalšej kariére len to najlepšie," napísal Babiš. Vojtěch je podľa premiéra slušný, poctivý a veľmi pracovitý človek.

Babiš ešte nedávno upokojoval verejnosť a hovoril, že by sa ľudia nemali koronavírusom strašiť. Po tom, čo minulý týždeň pribúdalo v krajine denne aj cez 3000 nakazených a výrazne stúpol počet hospitalizovaných, premiér už nie je proti znovuobnoveniu Ústredného krízového štábu, o čom má vláda rozhodnúť dnes.

Premiér nevylučuje ani vyhlásenie núdzového stavu, ktorý v krajine kvôli koronavírusu platil 66 dní medzi marcom a májom. Podľa ministra vnútra Jana Hamáčka (ČSSD), ktorý bude riadiť krízový štáb, to však zatiaľ "nie je v najbližších dňoch na stole". Vojtěch cez víkend pripustil, že urobil chybu, keď v auguste netrval na plošnom zavedení rúšok vo vnútorných priestoroch po tom, čo sa na tom nezhodli epidemiológovia a proti bol aj Babiš.

Votjech odstupuje

Minister zdravotníctva Adam Vojtěch (za ANO) sa rozhodol po necelých troch rokoch odstúpiť z funkcie. Novinárom dnes povedal, že premiérovi Andrejovi Babišovi (ANO) už odovzdal rezignáciu. Poslancom zostáva. Uviedol, že demisiou chce vytvoriť priestor pre riešenie epidémie koronavírusu, ktorá v posledných dňoch naberá na závažnosti.

"Robili sme všetko pre to, aby sme ochránili našich občanov pred nákazou a trúfam si tvrdiť, že sme to v prvej vlne zvládli veľmi dobre," uviedol minister. Je presvedčený, že urobil pre zvládnutie epidémie maximum. "Nemám sa za čo hanbiť," povedal. Odchodom chce vytvoriť priestor pre "nové riešenie epidémie koronavírusu, ktorá nás bude ďalej sprevádzať.

Odo dneška ju bude znova riešiť aj Ústredný krízový štáb, ktorý fungoval na jar v čase núdzového stavu. Od polovice augusta pribúda aj hospitalizovaných a ľudí, ktorí v súvislosti s chorobou covid-19 zomreli, od začiatku epidémie ich je vyše 500. Odborníci ale upozorňujú, že tieto nárasty zodpovedajú stavu epidémie pred zhruba dvoma týždňami. Súčasné vyššie počty nakazených sa v počtoch ľudí vo vážnom stave ešte len prejavia.

Vojtěch na rannej tlačovej konferencii povedal, že za jeho éry sa podaril rad zmien v zdravotníctve dokončiť alebo naštartovať. Z vecí, ktoré sa mu za necelé tri roky vo funkcii podarili, menoval začatie elektronizácie zdravotníctva, reformy psychiatrickej starostlivosti alebo budovanie siete urgentných príjmov v nemocniciach. Podarilo sa podľa neho tiež zastaviť úbytok zdravotných sestier alebo vrátiť význam zmierovaciemu konaniu medzi zdravotnými poisťovňami a jednotlivými segmentmi zdravotnej starostlivosti, v ktorom sa rozdeľujú prostriedky z verejného zdravotného poistenia.

Opozícia k odchodu ministra zdravotníctva vyzývala kvôli nezvládnutiu epidémie opakovane. Vojtěch poďakoval premiérovi, že mu dal dôveru riadiť rezort zdravotníctva. Babiš ale ministra v posledných mesiacoch opakovane kritizoval. Premiér tiež povedal, že od mája nerieši epidémiu vláda, ale zodpovednosť nesie ministerstvo zdravotníctva.

Novým ministrom sa stane Roman Prymula

Novým ministrom zdravotníctva sa stane vládny splnomocnenec pre vedu a výskum v zdravotníctve Roman Prymula. ČTK to dnes povedal premiér Andrej Babiš (ANO). Vo funkcii nahradí Adama Vojtěcha, ktorý dnes oznámil rezignáciu. Prezident ho podľa Babiša menuje ešte dnes. Do funkcie bude uvedený v utorok. Zemanov hovorca Jiří Ovčáček napísal na twitteri, že Prymulu prezident prijme dnes popoludní v Lánoch.

Babiš povedal, že zmenu na poste ministra so Zemanom predrokovali cez víkend.

Viac o téme: OdstúpenieAndrej BabišKoronavírusAdam Vojtěch
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu