Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Daeš je silný vďaka svojim odnožiam, al-Káida oslabila po smrti vodcov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Džihádistická organizácia Islamský štát (IS) pokračuje vo svojej globálnej expanzii najmä vďaka podpore približne 20 pridružených militantným skupinám a sieťam. Táto expanzia pokračuje aj napriek tomu, IS bol vytlačený zo Sýrie a niekoľko jeho vodcov a vplyvných veliteľov bolo zabitých. 

Podľa agentúry AFP o tom vo štvrtok vo Washingtone informoval riaditeľ amerického Národného protiteroristického centra Christopher Miller. Miller uviedol, že IS je momentálne najsilnejší v Afrike, čo dokazuje aj útok v Nigeri spred mesiaca, ku ktorému sa miestna odnož IS priznala tento štvrtok. V hľadáčiku IS sú však aj ciele v krajinách západného sveta. Útokom na ne podľa Millera bránia účinné preventívne aktivity centier na boj proti terorizmu v tých-ktorých západných štátoch.

IS za posledných šesť rokov podľa Millera "opakovane preukázala svoju schopnosť spamätať sa z veľkých strát tým, že sa spolieha na káder skúsených veliteľov na strednej úrovni, rozsiahle siete v podzemnom hnutí a na zmiernenie boja proti terorizmu.

Ako príklad Miller uviedol, že od zabitia lídra IS abú Bakra Baghdádího a viacerých ďalších významných veliteľov IS bol jeho nový vodca Amír Muhammad Abdal Rahmán Mawlí Salbí schopný viesť a plánovať nové útoky svojich odnoží. Jedným z nich bol spomínaný útok v Nigeri z 9. augusta, pri ktorom prišlo o život šesť francúzskych humanitárnych pracovníkov a ich dvaja miestni sprievodcovia.

V Sýrii a Iraku IS - podľa Millera - podniká "stabilný" počet  atentátov a mínometných či bombových útokov, ktorých terčom sú najmä príslušníci vládnych bezpečnostných zložiek. Miller dodal, že svoje úspešné operácie IS využíva na propagandu v poodbe vidí šírených na sociálnych sieťach a ako dôkaz toho, že džihádisti sú stále organizovaní a aktívni, aj keď boli vlani vyhnaní zo svojho samozvaného sýrsko-irackého "kalifátu". 

Momentálne sa IS zameriava na oslobodenie tisícov členov IS a ich rodín zo zadržiavacích táborov na severovýchode Sýrie, a to v situácii, keď na medzinárodnej úrovni neexistuje proces, v ktorého rámci by sa koordinovane rozhodlo o ich ďalšom osude. Konkurent IS - teroristická sieť al-Káida -, ktorá bola za útokom na USA z 11. septembra 2001, bol oslabený stratou vodcov a kľúčových postáv, zostáva však silný, uviedol Miller.

Al-Káida je podľa Millerových slov stále odhodlaná páchať útoky voči USA a Európe. Miller uviedol, že odnože al-Káidy v Jemene a Afrike si zachovávajú schopnosť vykonávať smrtiace útoky, ale jej podskupiny v Indii a Pakistane boli výrazne oslabené. V Afganistane pôsobí len "niekoľko desiatok bojovníkov, ktorí sa primárne zameriavajú na svoje prežitie," dodal Miller. 

Podľa dohody, ktorú fundamentalistické hnutie Taliban podpísalo s USA vo februári tohto roku, sa povstalci zaviazali, že zabránia al-Káide vo využívaní Afganistanu ako bezpečného útočiska na plánovanie svojich útokov. Napriek tejto dohode však džihádistická skupina udržuje úzke vzťahy s afganskými povstalcami, uviedol v stredu Pentagón.

Viac o téme: úmrtieSilaAl-KáidaVodcoviaIslamský štátDaešOdnože
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu