Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Komunálne voľby na Ukrajine by sa mali konať: KORONAVÍRUS nie je žiadna prekážka

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. (Zdroj: Getty Images)

KYJEV - Októbrové komunálne voľby by sa na Ukrajine podľa tamojšej ústrednej volebnej komisie mali konať aj napriek tomu, že niektoré regióny sa na tzv. koronavírusovom semafore nachádzajú v červenej zóne. Informovala o tom v nedeľu agentúra UNIAN.

"Byť súčasťou červenej zóny podľa vládneho nariadenia nie je v skutočnosti dôvod na zrušenie volieb," uviedol Serhij Postivyj z ústrednej volebnej komisie. Zároveň dodal, že podľa ukrajinských zákonov môžu byť voľby do miestnych zastupiteľstiev, ktoré sú naplánované na 25. októbra, zrušené iba v dvoch prípadoch - pri vyhlásení stanného práva alebo núdzového stavu.

Podľa Postivého nemá ústredná volebná komisia v súčasnosti informácie o tom, že by sa z dôvodu nepriaznivej epidemiologickej situácie - či už v celej krajine, alebo v jej určitých oblastiach - predpokladalo zrušenie alebo odloženie volieb. Postivyj však tvrdí, že zrušenie alebo odloženie volieb je teoreticky možné, ak vládni predstavitelia vyhlásia núdzový stav. Ide však o komplikovaný postup.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Ukrajina pre šírenie nového koronavírusu uzavrela do konca septembra svoje hranice pre cudzincov. Toto opatrenie platí od 29. augusta do 28. septembra. Obmedzenie vstupu na územie Ukrajiny sa nevzťahuje na cudzincov a osoby bez štátnej príslušnosti viacerých kategórií.

Viac o téme: OpatreniaVoľbyTermínUkrajinaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu