Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Požiare v USA neutíchajú: Pátranie po nezvestných pokračuje v troch západných štátoch

V štáte Oregon sa miestne úrady obávajú hromadných strát na životoch Zobraziť galériu (2)
V štáte Oregon sa miestne úrady obávajú hromadných strát na životoch (Zdroj: SITA/AP Photo/Gillian Flaccus)

SAN FRANCISCO - Pátranie po obetiach katastrofických lesných požiarov v troch štátoch na západnom pobreží USA pokračuje aj v nedeľu. V štáte Oregon sa miestne úrady obávajú hromadných strát na životoch, informovala agentúra Reuters.

Od začiatku augusta bolo naprieč štátmi Kalifornia, Oregon a Washington hlásených najmenej 31 obetí, píše britský denník The Guardian, pričom k väčšine úmrtí došlo v Kalifornii a v Oregone. Miestne úrady očakávajú prudký nárast v počte obetí. Požiare doposiaľ zničili tisícky domov, šesť obcí a niekoľko miliónov árov pôdy. V ostatných dňoch sa poveternostné podmienky v krajine zlepšili, čo umožnilo záchranárom a hasičom získať lepšiu kontrolu nad situáciou.

"Dôjde k početným úmrtiam - ľudia, ktorí nemali možnosť dostať včasné varovanie a nemohli byť evakuovaní a dostať sa tak do bezpečia," povedal v piatok pre americkú stanicu MSNBC riaditeľ oregonského úradu pre krízový manažment Andrew Phelps. Za posledný týždeň zahynulo v dôsledku oregonských požiarov najmenej šesť ľudí, pričom podľa Kate Brownovej - guvernérky štátu Oregon - je nezvestných niekoľko desiatok ľudí. V súčasnosti v štáte zúria požiare na 27 lokalitách a horí najmenej 1,47 milióna árov pôdy.

Požiare v USA neutíchajú:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Gillian Flaccus)

V Kalifornii je medzičasom aktívnych 16.000 hasičov, ktorí bojujú s 28 veľkými požiarmi. V dôsledku zlepšujúceho sa počasia sa im však podarilo získať kontrolu nad veľkou časťou týchto požiarov. Americký prezident Donald Trump sa podľa Bieleho domu v pondelok stretne s federálnymi a kalifornskými predstaviteľmi. Trump tvrdí, že guvernéri západných štátov nesú v ostatných rokoch čiastočnú zodpovednosť za intenzívne obdobie požiarov. Obvinil ich totiž z nedostatočného spravovania lesov, napísala agentúra Reuters. Požiare v Kalifornii za posledné tri týždne zničili viac než 4000 domácností a iných budov.

Viac o téme: PátranieNezvestníPožiareUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu