Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Irán bude rokovať o odškodnení obetí zostrelenia ukrajinského lietadla

Boeing 737-800 ukrajinských aeroliniek UIA sa zrútil ráno krátko po štarte z Medzinárodného letiska imáma Chomejního
Boeing 737-800 ukrajinských aeroliniek UIA sa zrútil ráno krátko po štarte z Medzinárodného letiska imáma Chomejního (Zdroj: SITA/AP Photos/Mohammad Nasiri)

TEHERÁN - Irán bude rokovať so zainteresovanými stranami o odškodnení pozostalých obetí januárového zostrelenia ukrajinského lietadla iránskou armádou, uviedol v stredu iránsky Úrad pre letectvo, ktorý citovala agentúra DPA.

Predstaviteľ Úradu pre letectvo vyhlásil, že Irán je otvorený vyplateniu odškodného pozostalým 176 obetí zostrelenia lietadla typu Boeing 737-800 spoločnosti Ukrainian International Airlines (UIA). Zároveň vyzval na stretnutie všetkých zasiahnutých krajín.

Na palube lietadla bolo 82 Iráncov, 57 Kanaďanov, 11 Ukrajincov, desať Švédov, sedem Afgancov a traja Briti. Haváriu stroja nikto neprežil. Ukrajinské civilné lietadlo zasiahla ráno 8. januára raketa zem-vzduch vypálená zo systému Tor M1. Irán spočiatku vinu prisudzoval technickej chybe, avšak s pribúdajúcimi dôkazmi sa priznal k tomu, že lietadlo omylom zostrelili jeho Revolučné gardy.

Ešte v polovici augusta iránsky poisťovací úrad odškodnenie odmietal s odôvodnením, že "lietadlo bolo poistené ukrajinskými a európskymi firmami, a preto by za škody mali zaplatiť ony". Iránsky rezort diplomacie však uviedol, že Irán je "v zásade" pripravený zaplatiť pozostalým odškodné hneď po tom, čo sa vyjasnia niektoré technické a právne veci.

Kanada vyplatila pozostalým Kanaďanov a ľudí s trvalým pobytom v krajine, ktorí pri zostrelení lietadla zahynuli, odškodné vo výške 25.000 kanadských dolárov (17.250 eur) koncom januára.

Viac o téme: ZostrelenieIránUkrajinské lietadlo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu