Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Švédsko posilnilo vojenskú prítomnosť na ostrove Gotland: Obavy z Ruska a situácie v Bielorusku

Švédski vojaci v uliciach Gotlandu.
Švédski vojaci v uliciach Gotlandu. (Zdroj: SITA/ AP)

ŠTOKHOLM - Švédsko zvýšilo svoju vojenskú pripravenosť v Baltskom mori. V regióne bola nedávno zaznamenaná „zvýšená ruská aktivita“. To je jeden z dôvodov, prečo Švédsko venuje aj konfliktu v Bielorusku veľkú pozornosť.

Za bežných okolností tu jazdia obytné autá, ktoré sa vyloďujú z trajektov alebo ostrovania na svojich vozidlách - teraz sú tu obrnené transportéry, vojenské džípy a sú ich veľké počty.

Švédsko zvýšilo svoju vojenskú pripravenosť v oblasti najväčšieho a strategicky dôležitého ostrova Gotland: vo vodách pri pobreží sa plavia štyri korvety. Vzdušný priestor sa sleduje prísnejšie. Viceadmirál Jan Thörnqvist je vedúcim operácií pohotovostných síl v oblasti Baltského mora: "V uplynulom týždni sme zaregistrovali zvýšenú cvičebnú aktivitu Rusov. Videli sme tiež zvýšenú prítomnosť ozbrojených síl z iných krajín. Sme tu, aby sme splnili našu misiu: Chránime švédsku zvrchovanosť, našu územnú celistvosť a slobodu."

Na východ od Gotlandu boli spozorované napríklad tri veľké ruské výsadkové lode, z ktorých každá mohla prepraviť viac ako 200 vojakov a ťažkú ​​techniku. Časť vopred oznámeného manévru, ale vzhľadom na krízu v Bielorusku určite aj ukazovanie sily.

Johan Fredriksson, vojenský expert pre švédsky vysielač TV4 povedal: "Vieme o cvičeniach okolo ruskej exklávy Kaliningrad, ako aj o zvýšených vojenských operáciách v západnom Bielorusku. Ruský prezident Putin tam okrem iného poslal elitných vojakov. Jednotky NATO z rôznych krajín zároveň zvýšili svoje aktivity pozdĺž nórskeho pobrežia a v oblasti Baltského mora."

Chcú sa vyhnúť novému prípadu "veľkonočného trapasu"

A Švédsko reaguje. Aj preto, že nechce opakovať „veľkonočný trapas“ z roku 2013. V tom čase ruské bombardéry a ich sprievod lietali v blízkosti švédskeho vzdušného priestoru a švédske letectvo nemalo v pohotovosti ani jednu stíhačku.

Dánske lietadlá NATO odštartovali zo základne v Litve, aby Rusov sledovali. Vtedy sa nič nestalo, ale pre Švédsko to bolo mimoriadne trápne. Preto je teraz krajina vo fáze zvýšenej pripravenosti.  Mattias Ardin, veliteľ pluku P18 umiestneného na Gotlande, hovorí nielen o cvičení: "Na rozdiel od cvičení je vysielanie posíl určitou „ostrou“ operáciou. Existuje konkrétny dôvod. Rád by som však zdôraznil, že riziko vojny je veľmi nízke."

Ale obavy sú zjavne veľmi veľké. Armáda po prvý raz nie potichu, ale verejne zvýšila pripravenosť a ukazuje svoju prítomnosť. Podľa denníka „Dagens Nyheter“ je nové aj oficiálne odôvodnenie reakcie na mimoriadnu situáciu.

Švédi pozorne sledujú nepokoje v Bielorusku

Príspevok cituje ministra obrany Petra Hultqvista: Bezpečnostná situácia sa časom zhoršila, v Bielorusku panujú nepokoje a Švédsko veľmi pozorne sleduje, čo sa deje.

Podľa Johana Fredrikssona mnoho Švédov vníma demonštráciu sily svojich ozbrojených síl ako pozitívnu: „Je to mimoriadne opatrenie, ktoré nám pripomína, že situácia v Bielorusku je rozhodujúca nielen pre budúcnosť Bieloruska, ale aj pre našu budúcu bezpečnosť a celej Európy.“

Viac o téme: VojaciArmádaRuskoŠvédskoBieloruskoGotland
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu