Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Demonštrácie proti cenám nájmov v Nemecku sprevádzalo násilie

Násilné protesty prebiehajú už niekoľko nocí Zobraziť galériu (2)
Násilné protesty prebiehajú už niekoľko nocí (Zdroj: SITA/Hendrik Schmidt/dpa via AP)

BERLÍN - Násilné protesty, ktoré už niekoľko nocí prebiehajú v nemeckom Lipsku sa stali symbolom hnevu občanov na rastúce ceny nájmov, napísala v nedeľu agentúra AFP. Protesty proti tzv. džentrifikácii vypukli v Lipsku vo štvrtok večer v reakcii na to, že polícia z jedného z tamojších domov vysťahovala squatterov, uviedla agentúra DPA.

V sobotu večer sa do protestu v lipskej štvrti Connewitz zapojilo približne 500 ľudí. Na policajtov hádzali kamene a petardy, pričom dvom z nich spôsobili zranenia. Zhromaždenie polícia rozohnala za necelú hodinu, v priebehu noci však následne dochádzalo k spontánnym protestom, pričom demonštranti zapaľovali odpadkové koše a dokonca aj jedno z policajných áut. Nad štvrťou krúžila policajná helikoptéra. Viacero ľudí v súvislosti s nepokojmi zadržali, uviedla DPA.

Demonštrácie proti cenám nájmov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Hendrik Schmidt/dpa via AP)

Polícia v súvislosti s protestmi vyšetruje 15 ľudí podozrivých z narušenia verejného poriadku, spôsobenia škôd na majetku a kladenia odporu polícii. Cieľom demonštrácií je odsúdenie toho, čo predovšetkým predstavitelia krajnej ľavice v Lipsku vnímajú ako džentrifikáciu, a teda skupovania bytov v chudobnejších oblastiach bohatými investormi, v dôsledku čoho sa v lokalite zvyšujú nájmy aj ceny ďalších služieb.

Násilie sprevádzalo protesty v Lipsku už v piatok, pričom demonštranti vtedy na policajtov hádzali fľaše, petardy i kamene. Ľahké zranenia v piatok utrpelo osem policajtov, poškodených bolo šesť policajných vozidiel a policajná stanica, ktorú demonštranti zasypali sáčkami s farbou a kameňmi. Starosta Lipska Burkhard Jung násilné nepokoje v nedeľu odsúdil a opísal ich ako závažný "krok späť" v diskusii o cenovo dostupnom bývaní. "Životný priestor si nevytvárate útokmi na policajtov a zapaľovaním barikád... Toto násilie treba čo najdôraznejšie odsúdiť," povedal.

Viac o téme: NásilieDemonštrácieNemeckoLipsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu