Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

India a Čína za okrúhlym stolom: Krajiny otvorili prvé rokovania od pohraničného sporu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Mukhtar Khan)

MOSKVA - Ministri obrany Indie a Číny sa stretli v Moskve s cieľom deeskalovať napätie medzi oboma krajinami po krvavej konfrontácii ich armád, ku ktorej prišlo v júni v spornom pohraničnom regióne Ladákh. Pri incidente vtedy zahynulo 20 indických vojakov.

Indický minister obrany Rádžnát Singh napísal na Twitteri, že jeho stretnutie s čínskym ministrom Wej Feng-chem v piatok večer trvalo približne dve hodiny. Ide o prvé priame stretnutie na vysokej úrovni medzi oboma stranami, píše agentúra AP. Ministri sa stretli v bilaterálnom formáte popri samite Šanghajskej organizácie pre spoluprácu, ktorého členmi sú Čína, India, Pakistan, Rusko, Kazachstan, Kirgizsko, Tadžikistan a Uzbekistan.

Singh vo svojom prejave povedal, že "mier a bezpečnosť v regióne si vyžadujú atmosféru dôvery, pokojné riešenie sporov a dodržiavanie medzinárodných pravidiel". Bližšie informácie zo svojho stretnutia s čínskym ministrom obrany neuviedol. Ozbrojená konfrontácia z 15. júna, pri ktorej zahynulo 20 indických vojakov, bola najkrvavejším bojovým stretnutím oboch armád za niekoľko desaťročí. Straty priznala aj čínska armáda, avšak neuviedla žiadne podrobnosti.

Zo zodpovednosti za júnový krvavý incident sa navzájom obviňujú obe armády, ktoré odvtedy rozmiestnili v blízkosti spornej hranice v Ladákhu desaťtisíce vojakov. Snahy o riešenie aktuálnych sporov prostredníctvom rozhovorov zatiaľ neboli úspešné. Spoločná, 3500 kilometrov dlhá hranica medzi Čínou a Indiou, ktorá však nikdy nebola poriadne vymedzená, už dlhé roky spôsobuje spory medzi oboma jadrovými veľmocami. V roku 1962 vypukla medzi Čínou a Indiou pohraničná vojna, ktorá prebiehala aj v regióne Ladákh.

Viac o téme: StretnutieČínaIndiaMoskvaPohraničný spor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu