Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Počet infikovaných KORONAVÍRUSOM v Česku rapídne stúpol: Praha zavádza nové opatrenia

Koronavírus v Prahe
Koronavírus v Prahe (Zdroj: TASR/ Jaroslav Novák)

PRAHA - Od stredy 9. septembra bude v Prahe platiť zákaz nočnej prevádzky barov a reštaurácií, a to od polnoci do šiestej hodiny ráno. Zároveň bude povinné v obchodoch a nákupných centrách nosiť rúško. Informoval o tom v piatok Denník N s odvolaním sa na pražskú hygieničku Zdeňku Jágrovú.

Rúška budú naďalej povinné v metre, v budovách staníc a v areáli pražského letiska. Jágrová zároveň ohlásila aj ďalšie mimoriadne opatrenia, ktoré vstúpia do platnosti 14. septembra. Týkajú sa nosenia rúšok v spoločných priestoroch všetkých českých škôl vrátane toaliet.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

"Chceli sme sa vyhnúť ekonomických stratám v baroch a dať občanom čas, aby sa na opatrenia pripravili. Rovnako aj školám. Nechceli sme ich zaskočiť," odpovedala Jágrová na otázku, prečo sa opatrenia zavádzajú od 9. a 14. septembra.

Riaditeľka pražskej hygienickej stanice na tlačovej konferencii tiež odpovedala na otázku, prečo nezakázala návštevy v sociálnych zariadeniach pre seniorov. "Chceme ich chrániť inak. Tešíme sa na nové rýchlotesty, ktoré chceme využiť na testovanie personálu i obyvateľov. Nechceme traumatizovať obyvateľov sociálnych zariadení tým, že by sme zakazovali návštevy," vysvetlila.

Na českom ministerstve zdravotníctva, kde sa tento týždeň potvrdila nákaza COVID-19 u hlavnej hygieničky Jarmily Rážovej, prebieha epidemiologické trasovanie. V prípade zatiaľ k posunu podľa Jágrovej nedošlo. "Ochoreli iba blízki pracovní kolegovia pani námestníčky," dodala.

Aktuálne sa z ochorenia COVID-19 v Česku lieči 7196 pacientov. V nemocniciach je hospitalizovaných 172 pacientov s koronavírusom, vo vážnom stave je 40 z nich. Česko má najvyššie tempo nárastu šírenia nákazy spomedzi okolitých krajín. Denný prírastok nových prípadov na milión obyvateľov je napríklad v Nemecku či v Poľsku štvrtinový.

Viac o téme: ČeskoPandémiaObmedzeniaPrahaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu