Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nemecký prezident: Páchateľov otravy Navaľného musí svet hľadať v Rusku

Nemecký federálny prezident Frank-Walter Steinmeier
Nemecký federálny prezident Frank-Walter Steinmeier (Zdroj: TASR/Bernd von Jutrczenka/pool via AP)

BERLÍN/LONDÝN - Páchateľov, ktorí otrávili kritika Kremľa Alexeja Navaľného, musí svet hľadať v Rusku. Podľa agentúry DPA to v piatok vyhlásil nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier.

"Bol spáchaný zločin, ktorého páchateľov možno hľadať jedine v Rusku... Najnaliehavejšie otázky sú teraz adresované vláde v Moskve," povedal Steinmeier pre médiá skupiny Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND), podľa ktorého predstaviteľa ruskej opozície "otrávili s cieľom umlčať ho".

Podľa slov Steinmeiera je teraz na nemeckej vláde, aby "v spolupráci s európskymi partnermi vyvodila konkrétne závery z najnovších zistení". Skutočnosť, že opozícia a kritici vlády sa musia báť o svoje zdravie a životy, je "veľkou záťažou" pre hodnovernosť Ruska, ako aj pre spoluprácu Berlína s Moskvou, dodal Steinmeier.

Nemecká vláda je presvedčená, že Navaľnyj bol otrávený látkou typu novičok, ktorá bola použitá aj v roku 2018 pri útoku na bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru. Britská vláda vo svojej výzve žiada Rusko, aby objasnilo okolnosti Navaľného zdravotného stavu, čím sa pridala k Nemecku.

Britský minister zahraničných vecí Dominic Raab v piatok v Londýne vyhlásil, že Rusko musí dodržiavať svoje medzinárodné záväzky a vyvodiť zodpovednosť. Každé použitie novička predstavuje podľa Raaba porušenie dohovoru o chemických zbraniach.

Raab v súvislosti s Navaľného údajnou otravou už vo štvrtok hovoril so šéfom nemeckej diplomacie Heikom Maasom. Navaľnyj je momentálne v ťažkom stave hospitalizovaný v berlínskej nemocnici Charité.

Do hlavného mesta Nemecka ho previezli letecky 22. augusta zo sibírskeho mesta Omsk. Tam ho hospitalizovali 20. augusta po núdzovom pristátí lietadla, keď mu počas letu z mesta Tomsk do Moskvy prišlo nevoľno.

Viac o téme: OtravaFrank-Walter SteinmeierAlexej Navaľný
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu