Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slovensko je mafiánsky štát, napísal nemecký denník v súvislosti s oslobodením Kočnera

Kočnera súd oslobodil spod obžaloby.
Kočnera súd oslobodil spod obžaloby. (Zdroj: Topky/Maarty)

BERLÍN - Slovensko je mafiánskym štátom, napísal dnes nemecký denník Die Welt v reakcii na neprávoplatné zbavenie viny Mariana Kočnera obžalovaného spolu s ďalšími v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky. Kočner, ktorý si podľa vyšetrovateľov žurnalistovu predvlaňajšiu vraždu objednal, bol spod obžaloby oslobodený pre nedostatok dôkazov, Die Welt ale rozhodnutie súdu považuje za škandalózne.

"Šok je veľký a poznatok jednoznačný: aj Slovensko je mafiánskym štátom. Vitaj v klube," uviedol Die Welt. Kuciakov prípad list porovnal s vraždou maltskej novinárky Daphne Caruanaové Galiziovej, ktorá písala o korupcii na Malte. Zavraždená bola v októbri 2017, keď páchatelia do jej vozidla umiestnili výbušninu. Syn novinárky, ktorá sa doteraz nedočkala spravodlivosti, označil Maltu za mafiánsky štát. Podľa Die Welt rovnaké označenie teraz patrí aj Slovensku.

"Na Slovensku sa pritom zdalo, že všetko bude inak," poznamenal denník. Vražda Kuciaka, ktorý písal o nelegálnych machináciách mocných, vyvolala v krajine najväčšiu vlnu protestov od nežnej revolúcie a viedla k pádu premiéra Roberta Fica.

Vyšetrovatelia neskôr ako objednávateľa vraždy označili Kočnera, ktorý sa Kuciakovi krátko pred jeho smrťou telefonicky vyhrážal. "Kočner stál desaťročia nad zákonom a teraz to vyzeralo, že je tomu koniec," uviedol denník s odvolaním sa na výpoveď vraha, ktorý sa priznal, a na Kočnerovu elektronickú komunikáciu.

"Čestní ľudia na slovenskom už oslavovali, že súdy sa po Kočnerovom odsúdení pustia aj do ďalších doposiaľ v politike aj v hospodárstve nedotknuteľných," dodal Die Welt s tým, že šok je teraz obrovský.

Viac o téme: VraždaOslobodenieSúd Ján KuciakMarian Kočner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu