Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Bývalý francúzsky prezident sa postaví pred súd: Vysvetľovať bude financovanie kampane

Bývalí francúzski prezidenti Francois Hollande a Nicolas Sarkozy
Bývalí francúzski prezidenti Francois Hollande a Nicolas Sarkozy (Zdroj: SITA/Charles Platiau/Pool via AP)

PARÍŽ - Bývalý francúzsky prezident Nicolas Sarkozy sa na budúci rok v marci postaví pred súd v súvislosti s obvineniami z porušenia pravidiel financovania svojej neúspešnej predvolebnej kampane z roku 2012. Oznámila to vo štvrtok francúzska prokuratúra, ktorú cituje tlačová agentúra AFP.

Sarkozy (65), ktorý čelí aj samostatnému súdnemu konaniu za korupciu zahŕňajúcu sudcu, je obvinený z vynaloženia takmer dvojnásobku povolenej sumy 22,5 milióna eur. Súdny proces bol nariadený minulý rok po tom, ako politikovi advokáti neuspeli pri právnych manévroch s cieľom vyhnúť sa stíhaniu exprezidenta. V prípade usvedčenia hrozí Sarkozymu trest odňatia slobody na jeden rok.

Sarkozyho volebný tím podľa vyšetrovateľov použil falošné faktúry na obídenie limitu povolenej finančnej sumy. Sarkozy však tvrdí, že si tohto podvodu nebol vedomý, a vinu zaň zvaľuje na spoločnosť Bygmalion, ktorá mala v danom čase na starosti vzťahy s verejnosťou. V tejto kauze, ktorou sa bude súd zaoberať od 17. marca do 15. apríla 2021, je obvinených 13 ďalších osôb vrátane viacerých zodpovedných činiteľov spoločnosti Bygmalion.

Sarkozy sa v októbri stane prvým bývalým najvyšším predstaviteľom Francúzska, ktorý bude súdený za obvinenia z korupcie - jeho pokus získať tajné informácie od sudcu. Sarkozyho obviňujú aj bývalí členovia režimu Muammara Kaddáfího z toho, že od tohto medzitým zosnulého líbyjského vodcu prijal milióny dolárov, ktoré použil na svoju prvú a úspešnú prezidentskú kampaň v roku 2007. Sarkozy sa proti obvineniu odvolal a vypočúvanie je naplánované na tento mesiac.

Viac o téme: FinancovanieKampaňSúd Nicolas Sarkozy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu