Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nemecké testy priniesli nespochybniteľný dôkaz: Týmto bol otrávený Navaľnyj

Alexej Navaľnyj Zobraziť galériu (2)
Alexej Navaľnyj (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin, File)

BERLÍN - Toxikologické testy v nemeckom vojenskom laboratóriu priniesli "nespochybniteľný dôkaz", že ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj bol otrávený látkou zo skupiny novičok, uviedol v stredu hovorca nemeckej spolkovej vlády Steffen Seibert, ktorého citovala agentúra AP.

"Je šokujúce, že Alexej Navaľnyj sa stal v Rusku obeťou útoku chemickou nervovou látkou," dodal Seibert podľa agentúry DPA. Nemecká vláda v stanovisku uviedla, že od Ruska žiada "okamžité vyjasnenie" okolností Navaľného otrávenia, píše agentúra AFP.

Dlhoročný kritik Kremľa Navaľnyj je momentálne hospitalizovaný v berlínskej nemocnici Charité. Do hlavného mesta Nemecka ho previezli letecky z nemocnice v sibírskom meste Omsk. Tam ho hospitalizovali pred dvomi týždňami po núdzovom pristátí lietadla, keď mu počas letu zo sibírskeho Tomska do Moskvy prišlo nevoľno. Navaľnyj neskôr stratil vedomie.

Nie je možné vylúčiť dlhodobé následky otrávenia na Navaľného zdraví

Berlínska súkromná nemocnica Charité, v ktorej je hospitalizovaný ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj, v stredu uviedla, že jeho stav zostáva naďalej vážny, hoci sa zlepšuje, píše agentúra AP. Nemocnica vo vyhlásení ďalej uvádza, že Navaľného liečba bude dlhá a nie je možné vylúčiť dlhodobé následky otrávenia. Opozičný politik je naďalej v umelo vyvolanej kóme.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v reakcii uviedla, že na stole sú "veľmi vážne otázky, ktoré môže a musí zodpovedať len ruská vláda". Navaľného označila za obeť "pokusu o vraždu otravou". Nemecké ministerstvo zahraničných vecí si po publikovaní informácie predvolalo ruského veľvyslanca Sergeja Nečajeva, aby ho oboznámilo s nemeckou pozíciou v Navaľného prípade.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Martin Meissner)

"Opäť sme veľmi jasne (Rusko) vyzvali na vyjasnenie okolností pri plnej transparentnosti," uviedol nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas. Berlín bude spolupracovať so svojimi partnermi na "adekvátnej reakcii, ktorá bude závisieť od krokov Ruska", píše agentúra TASS. Ruskí vyšetrovatelia, ktorí sa prípadom zaoberali, podľa TASS nenašli nijaký dôkaz úmyselného ublíženia Navaľnému.

Kremeľ je pripravený spolupracovať s Nemeckom na Navaľného prípade

Kremeľ je pripravený plne spolupracovať s Nemeckom na prípade údajného otrávenia ruského opozičného politika Alexeja Navaľného, uviedol v stredu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov podľa agentúry AFP. "Vo všeobecnosti môžeme potvrdiť, že sme pripravení a máme záujem o plnú spoluprácu pri výmene informácií s Nemeckom v tomto prípade," povedal Peskov novinárom.

Viac o téme: OtrávenieRuskoAlexej NavaľnyjNovičok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu