Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Smrť Jozefa Chovanca otriasla mnohými: Slovenskí europoslanci adresovali výzvu Belgicku

Policajtka hajlovala, zatiaľ čo šiesti ďalší policajti mali kľačať 16 minút na hrudníku Chovanca.
Policajtka hajlovala, zatiaľ čo šiesti ďalší policajti mali kľačať 16 minút na hrudníku Chovanca. (Zdroj: Reprofoto - Youtube/7sur7)

BRUSEL - Deväť slovenských poslancov Európskeho parlamentu (EP) sa podpísalo pod výzvu, v ktorej žiadajú belgickú políciu o vysvetlenie okolností smrti slovenského občana Jozefa Chovanca, ktorý zomrel 27. februára po tom, ako ho tri predtým zadržali na letisku v Charleroi.

Výzvu adresovanú generálnemu komisárovi belgickej federálnej polície Marcovi De Mesmaekerovi inicioval europoslanec a vedúci slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane (EPP) Ivan Štefanec (KDH)

Slovenskí poslanci prostredníctvom tejto výzvy požadujú dôkladné vyšetrenie okolností smrti Jozefa Chovanca, ktorý utrpel srdcový infarkt počas policajného zásahu v cele predbežného zadržania. K incidentu došlo v noci z 24. na 25. februára 2018.

Pod spoločnú výzvu sa podpísali aj europoslanci Michal Wiezik a Vladimír Bilčík (SPOLU-OD), Miriam Lexmann (KDH), Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS), Michal Šimečka (Progresívne Slovensko), Monika Beňová a Róbert Hajšel (Smer-SD) a Peter Pollák (OĽaNO). Ide o poslancov, ktorí v EP zastupujú najvplyvnejšie politické frakcie — ľudovcov, socialistov a demokratov, liberálov a tiež konzervatívcov a reformistov.

"Dôkazy, ktoré sa v posledných dňoch dostali na verejnosť, jasne ukazujú, že belgická polícia v prípade zadržania Jozefa Chovanca prekročila svoje právomoci, jej príslušníci sa k zadržanému občanovi Slovenska správali neprimerane a prispeli k jeho smrti. Spolu s kolegami sme vyzvali generálneho komisára federálnej polície, aby sa zasadil nielen o dôkladné vyšetrenie smrti Jozefa Chovanca, ale aj prijal opatrenia, ktoré podobným incidentom v budúcnosti zabránia," uviedol Štefanec vo vyhlásení pre médiá. Zároveň privítal skutočnosť, že táto kauza sa stala aj v Belgicku "veľkou témou" a zodpovedné osoby sú podrobované príslušným procedúram.

Viac o téme: SmrťVyšetrovanieBrutalitaBelgickoJozef Chovanec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu