Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Čierna Hora zvládla najdôležitejšie voľby od získania nezávislosti, tvrdí Bilčík

Vladimír Bilčík
Vladimír Bilčík (Zdroj: SITA/Jana Birošová)

BRUSEL - Občania Čiernej Hory v nedeľu zvládli najdôležitejšie parlamentné voľby od získania nezávislosti krajiny v roku 2006, a to aj napriek súčasnej zdravotnej kríze spojenej s pandémiou nového typu koronavírusu. Uviedol to slovenský europoslanec a predseda Delegácie Európskeho parlamentu pre Čiernu Horu Vladimír Bilčík (SPOLU-OD).

Bilčík ocenil, že nedeľňajšie parlamentné voľby boli pokojné a v znamení vysokej volebnej účasti, čo znamená, že voliči prejavili záujem rozhodnúť o svojej budúcnosti. "Volebná účasť nad 76 percent voličov je historicky impresívna," skonštatoval Bilčík a dodal, že voliť počas prebiehajúcej pandemickej situácie si vyžadovalo dodržiavanie mnohých zdravotných usmernení a nariadení a aj napriek tomu Čierna Hora zvládla zorganizovať volebnú súťaž v náročných časoch.

Pripomenul, že predstavitelia Európskeho parlamentu starostlivo sledovali celý predvolebný cyklus, kampaň, ako aj samotný volebný deň a teraz čakajú na zverejnenie oficiálnej správy volebnej pozorovateľskej misie Úradu pre demokratické inštitúcie a ľudské práva Organizácie pre bezpečnosť a spolupráce v Európe (OBSE/ODIHR).

"Občania Čiernej Hory sa v nedeľu zúčastnili najdôležitejších volieb od získania nezávislosti krajiny v roku 2006. V tesnom demokraticky vedenom zápase si občianky a občania vyžiadali zmenu," opísal situáciu Bilčík a vyjadril nádej, že nový parlament z Podgorice, ako aj budúca čiernohorská vláda udržia strategické smerovanie Čiernej Hory k jej európskej budúcnosti, zrýchlia proces reforiem a prejavia silné záväzky voči európskym hodnotám v politickom živote.

Bilčík zdôraznil, že Čierna Hora ako líder prístupových rokovaní spomedzi ostatných krajín západného Balkánu musí pokročiť v domácich reformách a rýchlo sa priblížiť k členstvu v Európskej únii. "Teším sa na spoluprácu s členkami a členmi parlamentu Čiernej Hory, ktorí môžu počítať s mojou pomocou a podporou pri ceste ich krajiny medzi členské krajiny Európskej únie," odkázal Bilčík.

V parlamentných voľbách získali väčšinu opozičné strany a po 30 rokoch tak ukončili riadenie krajiny vedúcou Demokratickou stranou socialistov prezidenta Mila Djukanoviča, uviedlo po sčítaní 95 percent hlasov nezávislé Centrum pre monitoring a výskum (CeMI).

Viac o téme: Parlamentné voľbyČierna horaKoronavírusVladimír BilčíkSPOLU-OD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu