Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

40. výročie Solidarity: Poľskí lídri vyjadrili podporu protestujúcim v Bielorusku

 40. výročie založenia odborovej organizácie Solidarita v Poľsku Zobraziť galériu (3)
40. výročie založenia odborovej organizácie Solidarita v Poľsku (Zdroj: SITA/Reportagebild via AP, file)

VARŠAVA - Poľskí lídri v pondelok na oslavách 40. výročia založenia odborovej organizácie Solidarita vyjadrili podporu bieloruským protestujúcim, ktorí žiadajú odchod prezidenta Alexandra Lukašenka a nové, nezmanipulované prezidentské voľby.

Solidarita bola kľúčová pri porážke komunistického režimu v Poľsku a v strednej Európe a zaslúžila sa o pokojný prechod k demokracii vo vlastnej krajine, pripomenula tlačová agentúra DPA. "Bratia Bielorusi! Dnes ste to vy, čo prežívate svoj príval solidarity. Sme s vami. Poľská Solidarita je s vami!" povedal v pondelok poľský premiér Mateusz Morawiecki na hlavných oslavách 40. výročia, ktoré sa konali v historických lodeniciach v meste Gdansk pri pobreží Baltského mora, kde Solidarita vznikla.

 40. výročie založenia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Reportagebild via AP, file)

"Sme presvedčení, že slobodné, nezávislé Bielorusko patrí do rodiny európskych národov, kde bude žiť v harmónii a mieri so všetkými svojimi susedmi. Takéto Bielorusko si želá väčšina Bielorusov," dodal premiér. Poľský prezident Andrzej Duda takisto ocenil bieloruských protestujúcich. "Nech žije Bielorusko!" skandoval Duda počas svojho príhovoru.

Walesa varoval pred populizmom vlády

Bývalý poľský protikomunistický predák Lech Walesa v pondelok varoval pred populizmom vo svojej politicky a názorovo hlboko rozdelenej krajine, ktorá si pripomína 40. výročie dosiahnutia prelomovej dohody vedúcej k vzniku slobodného odborového hnutia Solidarita. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Obavy o silu demokracie v Poľsku sa vŕšia od roku 2015, keď sa k moci dostala pravicová populistická strana Právo a spravodlivosť (PiS), ktorá začala realizovať kontroverzné reformy, kritizované doma i v zahraničí.

"Ľudia dnes volia populistov a demagógov, pretože im sľubujú zmenu. Títo populisti síce správne diagnostikovali súčasné problémy, ale ich riešenia sú nesprávne," povedal Walesa stovkám zhromaždených v historických lodeniciach v meste Gdansk pri pobreží Baltského mora.

Lech Walesa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Peter Knopp, file)

Na tomto mieste došlo 31. augusta 1980 k podpísaniu dohody medzi poľským komunistickým režimom a štrajkujúcimi zamestnancami gdanských lodeníc pod Walesovým vedením, ktorá umožnila vytvorenie Solidarity. Išlo o prvú odborovú organizáciu v bývalom východnom bloku.

"Musíme zastaviť (zákonodarnú) iniciatívu týchto populistov a nahradiť ju rozumnejšími riešeniami a lepšími štruktúrami," zdôraznil 76-ročný Walesa, ktorého slová cituje AFP. Komunistický režim však od podpísanej dohody odstúpil a v roku 1981 vyhlásil v Poľsku výnimočný stav so zámerom rozdrviť Solidaritu, ku ktorej sa pridalo desať miliónov ľudí - viac než štvrtina obyvateľstva krajiny.

Hnutie odišlo do ilegality, ale vrátilo sa v roku 1989, keď s režimom vyrokovalo dohodu o slobodných voľbách. Toto víťazstvo odštartovalo prevažne pokojný rozpad východného bloku počas nasledujúcich dvoch rokov.

Walesa, ktorému v roku 1983 udelili Nobelovu cenu mieru, sa stal prvým demokraticky zvoleným prezidentom Poľska po roku 1989. Poľsko úspešne prijalo demokraciu a trhové hospodárstvo, v roku 1999 vstúpilo do NATO a v roku 2004 do EÚ.

V súčasnosti však reformy vládnucej strany PiS vrhajú tieň na demokraciu v Poľsku. Kritici vrátane Bruselu obviňujú vládu z podkopávania nezávislosti súdov a právneho poriadku. PiS trvá na tom, že zmeny sú nevyhnutné na boj proti korupcii v súdnictve, ktoré stále zaťažuje dedičstvo komunizmu.

Strana, na čele ktorej stojí Walesov úhlavný rival Jaroslaw Kaczynski, taktiež tvrdí, že pomery v Poľsku po roku 1989 boli zavedené na základe defektného kompromisu medzi komunistami a liberálnym krídlom Solidarity. Reformy spustené stranou PiS, ako aj jej rétorika namierená proti komunite LGBT, názorovo rozdeľujú Poľsko ako ešte nikdy predtým, konštatuje AFP.

Viac o téme: PoľskoLech Walesa40. výročie Solidarity
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu