Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Strety afganských síl s Talibanom pokračujú: A to aj napriek mierovým rozhovorom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KÁBUL - Medzi vládnymi silami Afganistanu a militantným hnutím Taliban naďalej pretrvávajú vojenské strety, a to aj napriek tomu, že od soboty medzi sebou vedú mierové rozhovory v katarskej Dauhe. Informovala o tom v nedeľu agentúra Reuters.

"V súvislosti so začiatkom vnútroafganských rozhovorov sme od Talibanu očakávali, že od množstva útokov z jeho strany upustí, bohužiaľ sa však početné útoky odohrávajú aj naďalej," uviedol hovorca afganského ministerstva obrany Fawád Amán. Amán uviedol, že v predvečer sobotňajšieho začiatku rozhovorov zaútočil Taliban na afganské vládne sily a zariadenia po celej krajine celkom 18-krát. "Nemáme presné informácie k sobotňajším útokom Talibanu, avšak môžem povedať, že počet útokov sa zvýšil, nie znížil," dodal.

Útoky v sobotu večer potvrdili afganské orgány v provinciách Kápísá a Kundúz. Hovorca Talibanu Zabíhulláh Mudžáhid uviedol, že hnutie zaútočilo na afganský konvoj, ktorý mal podľa neho spustiť operáciu pozdĺž kľúčovej diaľnice v provincii Kundúz. Dodal, že bezpečnostné zložky predviedli v sobotu letecké a delostrelecké útoky v provinciách Baghlán a Džúzdžán.

Reprezentanti mnohých krajín, ktorí sa zúčastnili na sobotňajšej úvodnej ceremónii mierových rokovaní, vyzvali Taliban, aby vyhlásil okamžité prímerie. Taliban sa však k možnému prímeriu nevyjadril. Dosiahnutie výrazného zníženia násilia a dohoda o možnom spôsobe nastolenia okamžitého prímeria mali byť prvými záležitosťami, ktorým sa počas nedeľných vnútroafganských rozhovorov mali venovať, uviedol v sobotu pre Reuters predstaviteľ afganskej vlády Abdalláh Abdalláh. Mierové rozhovory v Dauhe sú podľa NATO "dôležitým krokom k prineseniu trvalého mieru a stability do Afganistanu po desaťročiach konfliktu".

Viac o téme: MierAfganistanTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu