Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vojnou sužovaný Jemen si nevydýchne: Al-Káida vyhodila do vzduchu zdravotnícke stredisko

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SANÁ - Teroristická sieť al-Káida vyhodila v utorok do vzduchu zdravotnícke stredisko vo vojnou sužovanom Jemene. Pred desiatimi dňami zavraždila zubára z tejto kliniky, ktorého obvinila zo špionáže pre vládu a z navádzania amerických dronov proti militantom tejto siete.

Zubár Mutthar Júsufí pracoval na klinike v okrese Sumaa v provincii al-Bajdá, informovala tlačová agentúra AFP. Džihádisti ho 15. augusta zastrelili, potom jeho telo pripútali na provizórny kríž a nechali ho za bieleho dňa pred klinikou, kde dovtedy pracoval. V utorok kliniku vyhodili do vzduchu.

Al-Káida na Arabskom polostrove (AQAP), ktorá je aktívna v Jemene, je Spojenými štátmi pokladaná za najnebezpečnejšiu odnož spomínanej radikálnej siete. Washington za uplynulé dve desaťročia podniká operácie dronmi proti jej vodcom. Táto sunnitská extrémistická organizácia sa však rozrástla v chaose občianskej vojny v Jemene, kde bojuje vláda podporovaná Saudskou Arábiou proti šiitským povstalcom, ktorí majú pod kontrolou jemenské hlavné mesto Saná.

Viac o téme: TeroristiAl-KáidaJemen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu