Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Došla im trpezlivosť: TikTok podal žalobu proti Trumpovmu úradu

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

LOS ANGELES - Kalifornská pobočka spoločnosti, ktorá prevádzkuje čínsku aplikáciu TikTok, a osobitne aj jeden z jej zamestnancov podali žalobu proti úradu amerického prezidenta Donalda Trumpa za nariadenie zo 6. augusta, ktorým v USA zakázal uskutočňovanie finančných transakcií prostredníctvom tejto aplikácie. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa TikToku tento krok podnecuje protičínske nálady a je súčasťou Trumpovej predvolebnej kampane. Čínska spoločnosť ByteDance, ktorá vlastní kalifornskú firmu, odmieta obvinenia, že TikTok predstavuje hrozbu pre americkú národnú bezpečnosť. Tvrdí, že zaviedla "mimoriadne opatrenia na ochranu súkromia a bezpečnosti údajov" amerických užívateľov aplikácie.

Firma uviedla, že vládu nežaluje bez dostatočného uváženia. "Ale keďže v dôsledku nariadenia hrozí zákaz našej činnosti v USA, nemáme na výber," oznámil TikTok na blogu. Trumpov úrad čelí žalobe aj od manažéra technických programov TikToku Patricka Ryana, ktorý má obavy, že v dôsledku zákazu by mohol spolu s 1500 kolegami prísť už od budúceho mesiaca o prácu.

TikTok a ByteDance sa dožadujú trvalého súdneho nariadenia, ktorý by zabránil presadeniu Trumpovho plánu. Tvrdia, že Trumpov úrad porušil ich ústavné právo na spravodlivý proces tým, že zákaz zaviedol bez toho, aby sa spoločnosť mohla voči obvineniam odvolať.

Viac o téme: ŽalobaDonald TrumpTikTok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu